Jídlo v oblacích: pátá chuť umami.

Jídlo na cestách hraje jednu zdůležitých rolí. Když nám nekručí v žaludku, hned si své zážitky užíváme o to víc. Věděli jste, že v letadlech je u jídla důležitá i tzv. Pátá chuť umami?

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Kdysi nám maminky na cestu balily obložené chleby s uherákem nebo smažily řízky. Doba pokročila a dnes většinou na dovolenou cestujeme letecky. A do letadla jak známo není svačinky třeba, protože tam většinou jídlo dostanete. I když to záleží na tom, jak dlouho váš let trvá a s jakou leteckou společností cestujete.


Poprvé na začátku 20. století

První leteckou společností, která zavedla občerstvení na svých palubách, byla společnost Imperial Airways, předchůdkyně dnešních British airways a bylo to na lince z Londýna do Paříže. Psal se rok 1927 a menu tehdy obsahovalo jen pár velmi jednoduchých položek: sendviče, sušenky, kávu, čaj, minerálku, pivo a whisky. Přesto šlo o něco naprosto výjimečného, co dodnes můžeme považovat za známku jistého luxusu. Nízkonákladové linky totiž zlevnily létání, ale své služby omezily na prostý přesun z místa na místo bez doprovodného servisu. Za případný catering si zde budete muset připlatit.


Od snacku po celé menu

Velké a tradiční letecké společnosti naopak si na jídelním servisu dávají záležet a to i v případě cestujících ekonomickou třídou. Letíte-li méně než dvě hodiny, dostanete zpravidla otevřený bar včetně alkoholických nápojů a malý snack. Cestujete-li ráno, čeká vás studená snídaně. Při cestě delší než dvě hodiny se většinou servíruje sendvič, u čtyř hodinových letů také jedno velké teplé jídlo. U dlouhých letů, které trvají déle, než šest hodin dostanete jedno velké teplé jídlo včetně předkrmu a dezertu hned po startu a zpravidla ještě studenou svačinu před přistáním.


Speciality podle destinace

Některé letecké společnosti si také dávají záležet na tom, jaké jídlo cestující vůbec dostanou. Na cestě do Indie tak můžete ochutnat indickou specialitu butter chicken masala, do Abu Dhabí arabský falafel nebo kuskus a do USA zase můžete očekávat poctivý hovězí hamburger nebo steak.“ Od května 2015 nabízí British Airways cestujícím ekonomickou třídou World Traveller na vybraných dálkových linkách možnost objednat si dopředu jídlo, které bude servírováno jako vyšší alternativa ke standardnímu menu automaticky. Vybrané pochoutky alternativního menu jsou z dílny britských šéfkuchařů. Podobnou službu zavedla v poslední době také ČSA. Objednávky je možné zadat na webových stránkách leteckých společností.


Zajímavosti z letecké kuchyně

Ve výšce 11 000 metrů nad mořem ztrácí člověk schopnost vnímat chuť až o 30 % a stejné jídlo, které by vám na zemi chutnalo by se vám ve vzduchu mohlo zdát mdlé. British Airways vsadila na doporučení předního britského šéfkuchaře Hestona Blumenthala a zařadila do jídel servírovaných na palubách ingredience, které obsahují tzv. Pátou chuť, nebo-li umami. Ta se nachází v mořských řasách, sušených rajčatech nebo parmesánu. Právě ona výborně funguje ve vysokých nadmořských výškách a dodává jídlům bohatou a zajímavou chuť.


Moderní trendy

V poslední době věnují letecké společnosti zvláštní pozornost nejen, aby jídlo dobře chutnalo a vypadalo, ale také aby odpovídalo zásadám zdravého a lehkého stravování. A tak najdete při cestě z New Yorku do Londýna v menu například kuře s rýží nebo uzeného lososa s kokosovým avokádem nebo třeba provensálské vegetariánské lazaně.


Doporučení na cesty letadlem od Petra Havlíčka:

  1. Pokud víte, že potřebujete každé tři hodiny jíst, dejte si ještě před vstupem na palubu kvalitně obloženou bagetu, která vás zasytí.
  2. Pokud to přepravní pravidla povolí, vemte si s sebou na palubu drobné svačinky,které případně zaženou hlad nebo doplní palubní menu: ideální jsou suché chleby ( vhodné zvláště u bezlepkářů), raw tyčinky, kvalitní proteinové tyčinky, celozrnné sušenky, jerrky maso)
  3. Snažte se dostatečně pít, v letadle je sušší vzduch, který dehydratuje organismus. Pozor, alkoholu byste se měli raději vyhnout. A když, pak vsaďte raději na pivo nebo bílé víno.
  4. Pokud to letecká společnost nabízí, zkuste si objednat vegetariánské menu – bývají z velmi kvalitních surovin
  5. Přizpůsobte se času a po příletu na místo pokračujte jídlem podle denní doby.
  6. Pokud je to možné, konzumujte věci, které obsahují vlákninu. Pomůžete tím svým střevům a zabráníte zácpě, kterou může způsobit delší sezení a omezený pohyb.


Připravila: Petra
Foto: British Arwais
15. 6. 2016

DISKUZE K ČLÁNKU

VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Cestování jako životní styl

Není tajemstvím, že cestování právě zažívá obrovský boom a láká velkou většinu z nás. Není...

ilustrační obrázek

Rodičovské dilema: Vozit, nebo nosit?

Když přijde na dětské vybavení, mají dnešní rodiče nespočet možností. Jak si ale mezi nimi...

ilustrační obrázek

Mobilní aplikace na cesty. Které spolehlivě užijete?

Chystáte se na krátkou dovolenou nebo už řešíte delší letní odpočinek? Pokud je vám blízké...

ilustrační obrázek

Cestování bez nevolností

Žaludek jako na vodě, zastávky a zvracení v tu nejméně vhodnou chvíli. Řeč je o...

ilustrační obrázek

3 důvody, proč cestovat s cestovní kanceláří a ne na vlastní pěst

Vybíráte dovolenou přes cestovní kancelář nebo si ji vybíráte sami? Dnes pro vás máme tři...

ilustrační obrázek

Jak zabavit děti na dlouhé cestě autem?

Zprávy o dopravních nehodách slýcháme ve zprávách dnes a denně. Často je příčinou nehod nepozornost...

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

BĚLÍCÍ PASTA

Ahojky, máte někdo zkušenost se zubní pastou, která ...

SLEVA NA VÍNO

Ahojky, chci se s vámi podělit o výhodný nákup vína... :) ...

RECEPTY PRO BATOLATA

Ráda bych vám představila stránky věnující se receptům ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz