Krása

Anti-aging: podpořit délku života pomůže i správný pitný režim a dostatek spánku

Sbírání kytiček

Zastavit nemůžeme čas ani proces stárnutí. Stárnutí však dokážeme zpomalit. Co můžeme udělat pro to, aby se náš chronologický věk, nebo-li stáří dle našeho rodného listu, lišilo od věku biologického. Možná jste se již setkali se slovem anti-aging.

Anti – anging

Ve volném překladu bychom to mohli nazvat jako řadu procesů, opatření, návyků a činností souvisejících s potlačováním stárnutí. V dřívějších dobách vědecká veřejnost zastávala názor, že za vším je naše genetika. Tvrdili, že nemůžeme „ošálit“ geny, které jsme sdělili po našich předcích. Domnívali se, že není možno ovlivnit jak kvalitu života, výskyt nemocí, tak si ani prodloužit věk oproti našim předkům.

Ve 21. století vznikl nový vědní obor tzv. epigenetika. „Vědci z tohoto odvětví již připustili, že na proces stárnutí má vliv z části genetika, dále pak prostředí, ve kterém žijeme (co jíme a pijeme, jak se hýbeme, co dýcháme, jaký máme kolem sebe stres, jak spíme) a myšlení. Z tohoto vyplývá, že to, jak žijeme, má přímý dopad na stárnutí nebo mládnutí našeho organismu. Pro někoho to je zpráva skvělá, pro někoho horší. Každý si můžeme vybrat, co s tím budeme dělat,“ vysvětluje výživový poradce Martin Škába.

Vaše orgány jsou poškozovány toxiny ve vaší dietě a životním prostředí. Pokud jste mladí, vaše tělo se s tím dokáže vyrovnat. Lépe zvládnete protančené noci, i váš žaludek vydrží zrovna nepříliš zdravého jídla. Určitě jste už vypozorovali, že jak stárnete, hůře se s tím vyrovnáváte,“ doplňuje Martin Škába. Jaké faktory tedy pomáhají zpomalovat proces stárnutí?

Pitný režim

První faktorem, který velmi ovlivňuje zdraví člověka a také jeho vitalitu při zvyšování se jeho chronologického věku, je pitný režim. Lidské tělo obsahuje cca 70 % vody v těle. Je tedy evidentní, že voda je hlavní součást našeho organismu. Nejde jen o dostatečný pitný režim. Důležitý je zvolený druh tekutin, které doplňujete. Pokud buňky v těle nemají vodu, nemohou správně fungovat. Určitě se vyvarujte sladkým vodám, sladkým ledovým čajům, džusům. Tyto nápoje mají nejenom vysoký obsah cukru, který zatěžuje tělo a ukládá se do podkožního tuku, ale obsahují i mnoho umělých sladidel a éček.

Omezte příjem soli

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí v USA naše tělo potřebuje trochu soli. Příliš mnoho soli může podpořit vysoký krevní tlak a zhoršit onemocnění srdce, jater nebo ledvin. Je potřeba brát v úvahu, že většina potravin už sůl přirozeně obsahuje. Při vaření ji můžete zkusit nahradit mořskou řasou kelp v prášku. To je mořská řasa se slanou příchutí, která obsahuje méně sodíku.

Udržujte své sociální kontakty

Podle webu wikihow.com vám přátelé a rodina poskytnou podporu a rozptýlení. Jestliže jste už ztratili kontakt se spolužáky ze školy a s kamarády z dětství, snažte se nové vztahy navázat na jazykovém kurzu či na cvičení. Snažte se být otevření hned od začátku a bavit se na běžná každodenní témata, která vás spojují. Psychologové však doporučují dodržovat „pravidlo tří“. To říká, že kdo třikrát odmítne schůzku, nemá o přátelství opravdový zájem.

Vyhněte se chronickému stresu

Podle webu healthline.com mohou stres a úzkost zkrátit váš život. Pokud se cítíte ve stresu, smích a optimismus vám pomohou snížit stres. Ne nadarmo se o něm někdy mluví jako o vnitřním joggingu.

Prospěte se do růžova

Podle webu webmd.com může dostatek kvalitního spánku snížit riziko obezity, cukrovky, srdečních chorob i poruch nálady. Potřeba nočního spánku je individuální a pohybuje se mezi šesti a osmi hodinami denně.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.webmd.com/healthy-aging/ss/slideshow-longer-life-secrets, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/4-top-ways-to-live-longer, www.healthline.com/nutrition/13-habits-linked-to-a-long-life
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků