Zdraví

Brutnák lékařský

Sbírání kytiček

O této bylině už slavný lékař Mattioli psal, že posiluje srdce i mozek a pobouzí lidi lekavé a smutné. Čím vám může prospět brutnák dnes?

Kde roste planě?

Brutnák lékařský pochází z jižní Evropy, pěstuje se však třeba i ve Francii nebo Anglii. A v mnoha zemích zplaňuje, což platí i pro Českou republiku; pak ho však na svých zahrádkách považujeme spíš za plevel než léčivou rostlinu.

Z pohledu léčitelského jsou nejdůležitější semena, dále pak nať a listy. Semena obsahují zhruba jednu třetinu oleje, zejména nenasycené mastné kyseliny. Nať a listy se můžou pochlubit velkým množstvím slizu (opět jde téměř o jednu třetinu), ale například i vitamínem C, draslíkem, vápníkem a dalšími složkami.

Jak vám může prospět?

Olej ze semen brutnáku získal přezdívku „olej mladosti“, protože pomáhá:

  • snižovat vysoký krevní tlak i cholesterol v krvi
  • podporovat metabolismus
  • přispívá k léčbě diabetu i atopického ekzému
  • pozitivně ovlivňovat infekce horních cest dýchacích, záněty střev a kloubů

Mnoho dalších účinků této rostliny shrňme do několika slov: celkově pomáhá posilovat a regenerovat organismus. Našemu zdraví prospívají také nať a listy. Například nať pomáhá v působení proti zánětům, mírně projímavě, zklidňovat a posilovat. Sází se na ni například při chorobách ledvin, revmatu, ale má daleko širší záběr.

Zaujalo nás: Víte, že se brutnák lékařský používá také v kosmetice nebo v kuchyni? Čerstvé listy chuťově připomínají okurku a použít je lze například do salátů. Nať můžete podusit na másle a květy ozdobí pokrmy nebo se dají kandovat.

Jak ho užívat

Podrcená semínka se používají třikrát denně v množství na špičku nože. Nebo zkuste nálev z natě, případně listů: 8 až 10 g přelijte šálkem vroucí vody a nechte přibližně 15 minut luhovat. Pijte 2 až 3 hrnečky denně, po dobu jednoho měsíce. K dostání je také brutnákový olej, který můžete užívat i zevně (obklady na popáleniny, špatně se hojící rány, na bércové vředy).

Na co si dát pozor

Brutnák lékařský by neměli používat lidé s jaterními problémy, malé děti a těhotné a kojící ženy.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Rostliny pro zdravý život, Pavel Valíček, START 2007
Zdroj fotografií: Lena Lindell Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků