Krása

Co je důležité vědět o barvení vlasů

Sbírání kytiček

Barvení vlasů je dnes naprosto běžnou součástí péče o náš vzhled. Vybírat můžeme z obrovského množství nejrůznějších produktů, díky nimž si svůj sen o nádherné barvě můžeme splnit. Přesto je dobré vědět o barvení vlasů trochu víc. Nabízíme pár základních informací a pojmů, které byste měla znát.

Výběr barvy

To je první a zásadní krok, který nás před obarvením vlasů čeká. Zvolit ten správný odstín není tak jednoduché, jak by se mohlo na první pohled zdát. Je třeba vzít v úvahu několik faktorů. Jednak je třeba přihlédnout k tomu, jaký barevný typ představujeme. Tedy zvolit takový odstín, jež bude ladit k našemu odstínu pleti a barvě očí.

Při výběru odstínu musíme vzít v potaz naši přirozenou barvu vlasů. Ta bude hrát při barvení velmi důležitou roli a výslednou barvu ve finále může ovlivnit. Proto je třeba věnovat pozornost informacím na zadní straně balení. Tady bývá k dispozici vzorník, který prozradí, jak bude pravděpodobně výsledek barvení vypadat. Ideální je vybrat si barvu, která se nebude lišit od vašeho původního odstínu ne o víc než jeden až dva odstíny. V dnešní době je trendem přirozenost, takže nic nepokazíte ani v případě, že zvolíte tón, jež se co nejvíce podobá tomu vašemu přirozenému. Dokáže totiž vlas oživit a dodat jim vyšší lesk.

Vsaďte na kvalitu! Kvalitní barva by se měla snadno a pohodlně aplikovat, nestékat z vlasů a obsahovat pečující složku, která vlasy zregeneruje. Samozřejmě musí být spolehlivá.

Trvanlivost barvy

Pokud jste si zvolila odstín, pak je třeba rozhodnout se, na jak dlouho si přejete změnit barvu vlasů. Na výběr máte ze tří typů barev podle stupně trvanlivosti obarvení:

Smývatelné barvy

Změní původní barvu vašich vlasů o pár odstínů, neumožňují zesvětlování. Vydrží 6 až 8 umytí.

Postupně smývatelné barvy

Dodají vašim vlasům jemnou, přirozeně vypadající barvu. Jsou šetrné k vlasům. Vydrží obvykle 24-28 umytí.

Dlouhotrvající barvy

Zvolte je ve chvíli, kdy jste se rozhodla pro dlouhodobou a výraznou změnu. Jsou vhodné i v případě, že toužíte po zesvětlení vlasů. S tímto typem barev docílíte také perfektního krytí šedin.

Příprava vlasů před barvením

Pozor na vlasovou kosmetiku, kterou použijete před barvením. Některé pečující přípravky, zejména s vyšším obsahem silikonu, mohou obalit vlasy ochrannými filmy, které vlas uzavřou. Ten pak do sebe hůře přijímá barevné pigmenty. Nikdy si také nebarvěte poškozené vlasy. To platí hlavně v létě, kdy jsou vlasy zatížené intenzivním slunečním zářením nebo v případě, kdy si na vlasy aplikujete trvalou ondulaci. Pak počkejte s barvením alespoň 2 týdny.

Působení barvy

Při barvení obecně platí, že byste se měla držet návodu uvedeném na obalu produktu. Toužíte po oživení barvy a nádherném lesku? Pak stačí, když necháte tónovací šampon působit jen 5 minut. Jestliže dobarvujete odrosty, pak nejdříve obarvěte kořínky a nechte barvu působit po doporučenou dobu. Potom naneste zbytek barvy po celé délce vlasů, nechte působit 10 minut a pak opláchněte.

Test kožní snášenlivosti

I pokud nemáte citlivou pokožku, je vhodné provést test její snášenlivosti, který se provádí dva dny před použitím barvy na vlasy. Jak se test provádí? Naneste malé množství barvicí směsi na kůži v loketní jamce a počkejte 45 minut.

První pomoc

  • Když je barva příliš výrazná – Umyjte si vlasy šamponem proti lupům a nechte ho působit o něco déle než obvykle. Poté naneste intenzivní vlasovou kúru a nechte ji působit 30 minut.
  • Když blond není blond – Mají vaše vlasy po barvení načervenalý nebo oranžový odstín? Možná jste zkrátila doporučenou dobu působení. Zkuste aplikovat blond barvu ještě jednou, ale nechte ji už působit kratší dobu. Dalším řešením je aplikace světlejšího popelavého odstínu.

Péče o barvené vlasy

Samozřejmě je důležité nejen zvolit vhodnou a kvalitní barvu, ale také používat vlasovou kosmetiku pro barvené vlasy. Ta barvené vlasy regeneruje a zvýrazňuje jejich barvu. Díky speciálním recepturám fixuje ve vlasech barevné pigmenty. Potřebnou složkou je UV filtr, který chrání vlasy před škodlivým UV zářením.

Připravila: Eva Šarfová

Zdroj informací: Schwarzkopf
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků