Děti

Děti a klíče: kdy jim je svěřit

Sbírání kytiček

Dohadujete se v rodině, zda už je čas dát potomkovi klíče od bytu? Záleží na mnoha faktorech, zvažte pro a proti, abyste se rozhodli správně.

U dětí ještě více platí – těžko paušalizovat s ohledem na věk. Zatímco jedno sedmileté dítko je natolik samostatné, že zvládne převzít na sebe tuto odpovědnost, jiné se bude bát; co když klíče ztratím a rodiče mi vynadají? Právě míra samostatnosti potomka je klíčová a rodiče nejlépe vědí, zda už nastal správný čas. Záleží také na tom, jak daleko od školy bydlíte a zda dítě přechází frekventovanou silnici. Přesto v praxi dětem obecně dáváme klíče někdy mezi 6. a 10. rokem věku.

Co byste měli děti naučit

Aby si klíče ukládaly na jedno místo, ať jsou kdekoli. Postranní kapsička na zip v batohu nebo v tašce je ideální. Nosit klíče na krku nebo jako náramek na ruce odborníci nedoporučují. Pojistěte se i pro případ, že by dítko najednou nedokázalo samo dveře otevřít. Nejlepší je domluvit se s ochotnými a prověřenými sousedy. Naučte své potomky, aby nežádali o pomoc cizí lidi. A přinejhorším vám zavolali.

Když jsou děti samy doma

Pokud to s klíči opravdu umí, je dobré, aby se po příchodu zamkly, klíče vyjmuly ze zámku a uložily na jedno konkrétní místo, nejlépe rovnou do školní brašny. Určitě jste jim už řekli, aby neotevíraly nikomu cizímu, ať bude chtít cokoliv. Pomůže i to, že se potomek podívá do dveřního kukátka. Dnes již jsou k dispozici i digitální s LCD obrazovkou, na které můžete dění přede dveřmi pohodlně sledovat.

A když je ztratí?

Stát se to může každému, nejen malým, ale i velkým. V první řadě dítě dopředu upozorněte, aby vám ztrátu nahlásilo. A pak začněte společně pátrat. Nezdařilo se a nikdo netuší, kde by klíče mohly být? Pak se nedá dělat nic jiného než vyměnit vložku. Nebo je praktické pořídit si speciální zámek 2 v 1, obsahující dvě sady klíčů. V případě ztráty klíče lze systém jednoduše přeprogramovat na sadu druhou.

Předat dítěti klíče od bytu je rozhodnutí náročné nejen pro potomka. Ale společnými silami to všichni zvládnete!

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: ASSA ABLOY
Zdroj fotografií: ASSA ABLOY
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků