Zdraví

Fit a štíhlé do plavek: lekce zdravého hubnutí II.

Sbírání kytiček

Jak už jsem zmínil minule, pro začátek je velmi důležité vytvořit si reálný plán zdravého hubnutí.

Nejlepší je poradit se s odborníkem na výživu případně dietologem, nebo se podívat a nastudovat si na internetu, jak dlouho může trvat zdravé hubnutí. Kolik se dá zredukovat podkožního tuku za určitou dobu. Samozřejmě to budete vědět pouze přibližně. Je pro vás důležité znát orientačně čas, který je potřeba hubnutí věnovat.

Správné stravování

Konečně jsme se dostali kesprávnému stravování. Váš jídelníček ovlivňuje proces zdravého hubnutí až ze 70 %. Je opravdu velmi důležité zaměřit se na váš denní stravovací režim. Pojďme si postupně probrat jednotlivé „fígle“, jak upravit stravu u zdravého hubnutí.

1. Bílkoviny ve stravě.

Pokud si chceme podpořit zdravé hubnutí, je velmi důležité hlídat si množství bílkovin ve stravě. V praxi to znamená, mít jídlo rozvržené tak, abychom měli potraviny bohaté na bílkoviny při každém jídle. Zdroje bílkovin jsou jak rostlinného (obiloviny, luštěniny, sójové produkty = tofu, tempeh, robi maso, klaso sekaná apod.) tak i živočišného původu (mléčné kravské výrobky, kozí výrobky, maso, vejce, výrobky z vaječných bílků = šmakoun). Myslete na to při každém jídle.

2. Pravidlo – Jídlo 5-6 x denně včetně konzumace zeleniny.

Je potřeba jíst malé porce několikrát za den. Nejlépe 5 – 6 x denně. Ke každému jídlu se snažte jíst zeleninu tepelně upravenou v páře nebo syrovou zeleninu se zálivkou lněného, mandlového, konopného a olivového oleje (oleje probereme podrobně v dalším bodě).

3. Strava po cvičení.

Pokud se chcete zbavovat přebytečného tuku, musíte se po cvičení najíst. Do 15 až 20 minut po cvičení se musí doplnit do těla jednoduché sacharidy neboli cukry. (ovoce, hroznový cukr, nízkotučné sušenky Be-Be ). Po 30 až 45 minutách a max. do 1 hodiny po cvičení se musí doplnit bílkoviny ( buď formou proteinového koktejlu nebo lehce stravitelného masa = krůtí maso a různé druhy ryb, se zeleninou).

4. Proteinový koktejl před spaním.

Chceme- li zdravě a pomalu hubnout (snižovat množství tukové tkáně při zachování svalové hmoty), tak se velmi vyplatí zařadit do svého jídelníčku 6. jídlo ve formě proteinového koktejlu (speciálně upravený prášek ze syrovátky nebo sójy smíchaný s vodou.

5. Nekonzumujte sladkosti ani sladké nápoje.

6. Do stravy zařaďte zdravé oleje

Zdravé hubnutí není stravování s omezením jakýchkoliv tuků. Je potřeba rozlišovat, že existují tuky, které bychom měli ve stravě omezovat tzv. nasycené tuky (hlavně živočišné tuky z vepřového nebo hovězího masa, tučné mléčné výrobky) a naopak tuky tzv. nenasycené (tuky z mořských živočichů a ryb, rostlinné oleje jako lněný olej, mandlový, konopný, kokosový, červený palmový apod.) bychom měli do stravy přidávat. Každý den si dopřejte 1 nebo 2 lžičky těchto olejů, využijte je jako zálivky na zeleninové saláty. V případě kokosového oleje, který je v tuhém stavu, si můžete dát lžičku na rýžový nebo kukuřičný chlebík.

7. Doplňky pro podporu spalování tuku.

Doporučil bych tzv. CLA, nebo-li konjugovaná kyselina linolová, která velmi intenzivně pomáhá zvyšovat svalový metabolismus, pomáhá odbourávat podkožní tuk, chrání tělo před vznikem osteoporózy a také chrání tělo před vznikem rakoviny.

8. Udělejte si ze stravování hru

Dovolím si vám poradit. Zařazujte do svého jídelníčku stále nové a nové potraviny. Uvidíte, kolik úžasných, zdravých a chutných potravin existuje a vy je přitom ještě neznáte. Navštivte obchody se zdravou výživou, dívejte se po internetu. Pokud si nebudete vědět rady, vždy můžete využít služeb výživového poradce, který vás provede světem nových a zdravých potravin.

Zdravé hubnutí a krásná pleť

Věřím, že každá žena, které chce být štíhlejší a zdravější, chce mít také krásnou a zdravou pleť bez vrásek. A k tomu nám právě přispívají zdravé tuky z ryb a rostlinných olejů lisovaných za studena. Takže nezapomínejte, že diety, kde vám odstraní a zakážou jakýkoliv tuk, nejsou pro vaše tělo vůbec zdravé, naopak jsou velmi nebezpečné.

Chcete si přečíst i první díl Fit a štíhlé do plavek?

Autor: Martin Škába
Foto: iStock
1. 5. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků