Sport

Funkční prádlo?

Sbírání kytiček

A k čemu vlastně? Je to jednoduché – pro větší pohodu a příjemný pocit při sportovních aktivitách.

Přestože se mu říká prádlo, nejedná se jen o prádlo spodní, ale o různé kousky oblečení, které umí divy. Pokud jste ho ještě nevyzkoušela, pak se – na základě vlastní zkušenosti – hodně přimlouvám. Takové prádlo totiž dokáže odvést vlhkost od těla a zamezí tak nepříjemným pocitům z propoceného studeného trička. Komfort funkčního prádla oceňují zejména vrcholoví sportovci, ale určitě jej užijete i jako amatéři při běhu, jízdě na kole, spinningu, turistice a řadě dalších aktivit.
 

Jak to je?

Při jakémkoli intenzivním sportovním výkonu se zpotíte. Dokud „makáte“ stále stejně, je to bez problémů, ale ve chvíli, kdy se zastavíte nebo například na kole sjedete kopec, propocené bavlněné tričko či obyčejný dres začnou studit. A vaše tělo se kromě námahy musí vyrovnávat se změnami teplot a prochladnutím, navíc většinou jen v určité partii. A právě těmto nepříjemným pocitům a nežádoucímu střídavému přehřátí a prochladnutí může zabránit funkční prádlo.
 
To rychle odvádí pot od těla, kde se vlhkost odpaří nebo ji předává další vrstvě oblečení a vy zůstanete v suchu. Proto je důležité, nosit funkční prádlo buď jako jedinou svrchní vrstvu – což v létě určitě lze a v horkých dnech to není žádný problém, nebo v chladnějších dnech prádlo nosit skutečně jako spodní vrstvu. Pak je však nezbytné (pokud chcete, aby vše fungovalo, jak má), navrch oblékat další funkční oblečení – mikinu z fleecu či z jiného prodyšného materiálu nebo si přímo vybírat funkční oblečení pro jednotlivé vrstvy doporučené výrobcem. Druhá a každá další vrstva totiž také odvádí vlhkost od těla a má navíc tepelně izolační vlastnosti a chrání před vnějšími vlivy. Takže bavlněná mikina není to pravé, k transportu potu dál nedochází a kvalitní funkční prádlo je vám pak k ničemu.
 

Funkční prádlo je pro letní aktivity ideální, je lehké, příjemné, stylové s atraktivním designem a samozřejmě dokonale odvádí pot od těla a je vypracované tak, aby umožňovalo ventilaci vzduchu a tělo se alespoň částečně při pohybu ochlazovalo. Některé prádlo je navíc v určitých partiích pro ještě větší odvětrávání odlehčeno (děrované provedení).

Autor: Šárka
Foto: archiv firmy
6. 9. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků