Používáme je v kuchyni, když připravujeme nejrůznější sladkosti, ale hodí se i do slaných pokrmů. Ořechů bychom si však měli vážit nejen jako zdroje energie, kterou doslova hýří, ale také kvůli jejich účinkům.
Pohlazení nejen pro chuťové buňky
Podle webu webmd. com obsahují ořechy prospěšné látky, včetně užitečných tuků, zejména pak omega 3 mastných kyselin. „Proto dobře působí na srdce, cévní systém, dokážou snížit hladinu cholesterolu. Prospějí i mozkovým buňkám a z toho důvodu by je do svého jídelníčku měli zařazovat studenti, sportovci, lidi s velkou psychickou zátěží,“ uvádí Lucie Svobodová, odbornice na výživu a zdravotní styl. A doplňuje, že samozřejmě prospějí i dětem; proto by je jim rodiče měli umět nabídnout, třeba místo chipsů.
Užitečné bílkoviny
Podle webu healthline.com obsahují řadu minerálních látek, například v nich najdete hořčík, měď, mangan, selen či třeba fosfor. Rovněž obsahují i vitamíny (B, E) a antioxidanty. „Ceníme si je také pro vysoký obsah dobře vstřebatelných bílkovin (10 až 30 procent) a vlákniny. Jsou tedy velice vhodné pro vegetariány, ale třeba i pro děti, které odmítají maso,“ vysvětluje Lucie Svobodová.
Voda jim svědčí
Máte rádi pražené a slané oříšky? Kdo by neměl. Ale pozor, dlouhým pražením se ničí kvalitní tuky a antioxidanty. Proto je raději konzumujte v jejich přirozené podobě. Chcete-li podpořit stravitelnost ořechů, doporučuje se namočit je na několik hodin do vody.
Ořechy i „ořechy“
Mezi ořechy laicky často zařazujeme i ty, které jimi vlastně nejsou. Což ale vůbec nevadí, ostatně kdo by při jejich konzumaci řešil, že například mandle patří do skupiny peckovic a arašídy zase k luštěninám. Podle odbornice jsou z pohledu výživu „pravým“ ořechům velice podobné.
Vhodné i při dietě
Ačkoliv se to zdá jako protimluv, ořechům se nemusíte vyhýbat ani vy, kdo bojujete s nadváhou. I přesto, že jsou velmi kalorické. „Pokud je v menším množství přidáte do obilné kaše, jogurtu či salátu, nebo je použijete jako základ zdravého dezertu, není třeba se přírůstku na váze obávat, ba naopak. Díky obsaženým tukům a vláknině regulují rychlost vstřebávání sacharidů, snižují glykemický index potravin. Tím šetří slinivku, pomáhají tedy v boji proti diabetu,“ vysvětluje Lucie Svobodová.
Podstatné je ale množství – několik kusů oříšků denně stačí.
Připravila: Věra Hájková