Rodina

Partnerova krize středního věku: co ji provází

Sbírání kytiček

Máte doma muže kolem padesátky? Máte pocit, že se dostává do krize středního věku? Přečtěte si, jak to vidí MUDr. Miroslava Jurková.

Někdy to začíná plíživě. Najednou zjistíte, že má ve skříni značková trička, i když dříve nosil jen jednobarevné tmavé košile.

Za všechno může úbytek testosteronu

Pokud jste manželka, nejspíš to bude všechno vaše vina. Pokud jste milenka a správně to uchopíte, máte šanci to nejen přežít, ale dokonce si to i užít.

Z barevného trička s nápisem trochu neorganizovaně vylézá tuková vrstva na břiše (prostě pupík), svalů jakoby spíše ubylo. Od této chvíle začne kolotoč hubnutí resp. shazování špeků. Mějte trpělivost, pokud se ráno nemůžete dostat do koupelny. Uvědomte si, že váš sameček zkoumá počínající pleš ze všech úhlů, stav bicepsů, aspoň třikrát se zváží a patrně vyzkouší vaši kosmetiku.

Úbytek svalové hmoty

Další problém je úbytek svalové hmoty. I to můžete otočit ve váš prospěch. Pokud mu řeknete, že existuje vzácná exotická rostlinka, po které svaly narostou, patrně vám okamžitě na zahradě vybuduje skleník (o který jste škemrala marně předchozích několik let).

Jeho činy přestane řídit hlava a velení převezme geometrický střed těla. Takže hurá na nákupy krásných věcí. Pokud jste milenka, asi si příštích pár let hezky užijete. Pokud jste manželka, dejte pozor, ať si neužívá někdo jiný.

Další chuťovkou, do které se pustí, jsou rizikové sporty. V tomto věku nastává panika: „co bych ještě všechno chtěl stihnout a jak si dokázat že nejsem starý.“ Pokud jste manželka, buďte v klidu. Nejspíš vás nechá doma. A nevěra na těchto pánských jízdách nehrozí, všichni budou tak servaní, že se sotva doplazí do základního tábora. Pokud jste milenka, nejspíš jednoho dne zjistíte, že visíte na skále nad pětisetmetrovou propastí a očekává se od vás, že s elegancí, s úsměvem na rtech a beze strachu (ten má totiž on), zdoláte nejtěžší horu daného pohoří. Když budete mít štěstí, budou to Alpy, kde funguje horská služba, když smůlu, tak Tatry, kde fungují medvědi.

Psychická rovnováha

Nejspíš budete řešit i deprese. A permanentní nespokojenost se sebou samým a se životem, plus jako bonus výrazný úbytek sebevědomí. Je to pochybnost nad životní rolí, ztráta identity, najednou chytne „depku“ z toho, co v životě ještě nestihl. Hrábněte mu do jeho fyzických rezerv a dejte mu do těla. Co na tom, že při každé zastávce na kole usne (v tomto věku klesá i výkonnost).

Nezapomeňte, že svět už mu netleská, teď tedy musíte vy

Všechno ho bolí, a když ne, tak by mohlo. Začne mít hrůzu ze stárnutí a chorob. V domě začne uvažovat o vybudování bezbariérových přístupů a těžce ho znervózňuje vana, která je 30 cm nad zemí. Fajn, pusťte se do vysněné rekonstrukce. Projde vám všechno.

Že máte také krizi středního věku, vrásky, depku, celulitidu, špíčky na břiše a pochybnosti o sobě, o svém zdraví? Smůla. Moc podpory od nich nečekejte. Neumí to, nebaví je to, nezvládají to.

Autor: MUDr. Miroslava Jurková

Zdroj informací: www.medicinenet.com/what_are_the_signs_of_male_midlife_crisis/article.htm, www.today.com/health/8-warning-signs-your-man-having-midlife-crisis-t116892, www.healthline.com/health/menopause/male
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků