Sport

Jak se měří kondice

Sbírání kytiček
Pokud to myslíte se sportováním a třeba i hubnutím vážně a chcete vědět, jak na tom jste, nechte si změřit svou tepovou frekvenci. Samozřejmě to neznamená, že bez pulsmetru a znalostí své „tepovky“ nemůžete sportovat.
Vždycky je lepší dělat něco než nic, a to i když neznáte přesnou tepovou frekvenci a dáváte si do těla víc, než je třeba. Ale pokud chcete cvičit tak, aby to přinášelo výsledky, pak to určitě smysl má, protože své tepové frekvenci můžete přizpůsobit svůj tréninkový plán a způsob cvičení.

Jak to tedy je?

Pro efektivní trénink a pro hubnutí je ideální cvičit v tzv. aerobní zóně, která odpovídá cca 65-80 % vaší maximální tepové frekvence (proto je vhodné ji znát). A i když vám „tepovka“ občas vyběhne o kousek výš, nevadí. Důležité je strávit v této zóně co nejvíce času. Při pravidelném tréninku se vám zlepší kondice, vytrvalost a můžete očekávat i snížení hmotnosti, protože v této zóně dochází ke spalování tuků.

Zátěžový test

Samotné měření nevyžaduje žádnou přípravu, objednat se můžete hned. Zátěžový test může podstoupit každý, není určen jen pro vrcholové sportovce, ale i pro ty výkonnostní či rekreační. Vyšetření provádějí specializovaná pracoviště sportovní medicíny nebo tělesné výchovy a sportu, a to buď za použití speciálního bicyklového ergometru (něco jako rotoped), na běhátku, případně na veslařském trenažéru. Pokud se věnujete cyklistice, můžete na některých pracovištích absolvovat test i na cyklistickém trenažeru, tedy na svém vlastním kole, které se do něj upne. Záleží, co vám je příjemnější, případně, jak je dané pracoviště vybaveno. Na to se proto při objednání přeptejte. Na testy si s sebou vezměte sportovní oblečení, lahev s vodou, ručník a hygienické potřeby (po testu uvítáte možnost se osprchovat).
Vlastní test trvá dvacet až čtyřicet minut. Během nich absolvujete několik zátěží, z nichž každá trvá několik minut. To znamená, že během zátěže poběžíte či budete šlapat do pedálů, přičemž se budete řídit pokyny lékaře, takže nemějte strach, že nevíte, co vás čeká nebo co máte dělat. Během testu vám budou neustále měřeny hodnoty tepové frekvence a bude sledována hladina kyseliny mléčné (laktátu) v krvi. Proto se po každé zátěži odebírá krev z ušního lalůčku nebo z prstu.
Výsledky testu se dozvíte vzápětí. Lékař s vámi jednotlivé výsledky projde a vše vám vysvětlí. Dozvíte se, jakou máte kondici – aerobní a anaerobní práh, jaká je vaše vytrvalostní úroveň a jak při zátěži reagujete apod. a také získáte rady a doporučení jak sportovat, aby to mělo smysl a přinášelo výsledky.
Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Enduraining.com, www.webmd.com/heart-disease/heart-failure/watching-rate-monitor, www.healthline.com/health/heart-disease/ideal-heart-rate, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6050434/
Zdroj fotografií: Josef Soušek
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků