Rodina

Lyžování v Tatrách

Sbírání kytiček

Předpokladem ideální zimní dovolené je v první řadě dostatek kvalitního sněhu, lyžařská střediska s moderními vleky a lanovkami, sjezdovky pro začátečníky, ubytování pro rodiny s dětmi i dostatek zábavy. To vše za dostupných finančních podmínek. Nízké i Vysoké Tatry tyto požadavky splňují beze zbytku.

Nízké Tatry

Největším lyžařským střediskem Nízkých Tater je Jasná. Nabízí 36 km kvalitních sjezdovek na severní i jižní straně Chopku i další možnosti aktivní zábavy. Přepravní kapacita lanovek a vleků je při plné obsazenosti téměř 25 000 osob za hodinu, a tak se opravdu není třeba obávat čekání ve frontách. Moderní zasněžovací systém garantuje na více než 17 kilometrech sjezdovek příznivé lyžařské podmínky, a to minimálně pět měsíců v roce. Milovníci divoké jízdy a adrenalinu si přijdou na své při jízdě ve speciálně připravených freeridových zónách, ale také ve skvělém snow parku v Otupném.

Abychom ale nezapomněli na ty nejmenší. Dětský Maxiland se nachází na ploše více než 4 000 m2. Pro skutečné začátečníky tu mají oblíbený pásový přepravník či animační program Karkulka s vlkem na lyžích a děti zabaví i tzv. Maxiland dance.

Vysoké Tatry

Navštivte například středisko Tatranská Lomnice, které láká skvělými lyžařskými podmínkami. Z výšky 2 196 m. n. m. je možné sjet celé Lomnické sedlo 5,5 km dlouhou sjezdovkou. Lomnické sedlo garantuje díky novému zasněžovacímu systému a nové čtyřsedadlové lanovce Štart – Čučoriedky nejlepší lyžovačku na slunečné straně Vysokých Tater. Samozřejmostí jsou upravené běžecké tratě. Nezapomenutelnou atrakcí je také výlet visutou lanovkou na Lomnický štít. A nejen to. Tatranská Lomnice je jedna z největších a nejkrásnějších osad. Nachází se 6 km východně od Smokovce. Po roce 1989 se začala výrazně zlepšovat a stále přibývat nová sportovní a rekreační zařízení, jako jsou bazény, tenisové kurty, fitness centra, kasína, půjčovny. Navštívit zde můžete také muzeum TANAP.

Osada Starý Smokovec je navíc významným dopravním uzlem, ve kterém je soustředěná také obchodní síť. Osada poskytuje návštěvníkům všestranné možnosti rekreace, relaxace, kvalitní kuchyni i perfektní základnu pro náročnější vysokohorskou turistiku. I cesta k lyžařským sjezdovkám a Snow-FunParku s mnohými atrakcemi Hrebienok bude díky jízdě pozemní lanovkou zážitkem. Příjemným zpestřením zimních radovánek je 2,6 km dlouhá sáňkařská dráha, kde se do sytosti vyřádí jak děti, tak dospělí. Obzvlášť noční sáňkování je oblíbenou, téměř adrenalinovou zábavou.

Lyžařské středisko Jakubkova Lúka je naopak vhodné spíše pro lyžaře začátečníky a rodiny s dětmi. Speciálně pro ty nejmenší je připraven park MAX Minilande. Děti se zde mohou pod vedením profesionálních lyžařských instruktorů naučit základy správné jízdy formou her a animací. Transportní pás a půjčovna dětského vybavení jsou umístěny přímo v areálu.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: vt.sk, jasna.sk
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků