Bydlení

Koupelnový nábytek: pozor na vlhkost

Sbírání kytiček

Jak si vybírat nábytek do koupelny, aby vám dlouho vydržel a neuškodila mu vlhkost, voda ani střídání teplot? S našimi radami nešlápnete vedle!

První, co v obchodě vidíte, je design a podle „líbí–nelíbí“ si také mnozí koupelnový nábytek pořizují. Avšak nedejte jen na vizuální dojem. Nejprve myslete prakticky a až pak řešte vzhled.

7 rad, než vyrazíte na nákup

1. Do koupelny si vybírejte jen nábytek, který je do tohoto prostoru cíleně určený, a nikoli nábytek vhodný kamkoliv do interiéru.

2. Zaměřte se na jeho povrchovou úpravu. Nejvíce odolným materiálem proti vlhkosti je MDF foliovaná deska (jemná, středně zhuštěná dřevovláknitá deska), nebo MDF deska lakovaná polyuretanovými laky.

3. Je dobré vědět, že nábytek do koupelny „unese“ běžnou vlhkost i změnu teplot a neměl by mu ani uškodit přímý kontakt s vodou. Nábytek však vždy otřete dosucha a myslete na to, že občasná „sprška“ nevadí, avšak permanentní „zálivku“ nemá rád.

4. Nakupujte u výrobců nebo prodejců, kteří se můžou prokázat zkušenostmi s výrobou nábytku do koupelny.

5. Koupelnové skříňky byste neměli dávat do těsné blízkosti vany nebo sprchového koutu. Přece jen i velmi odolné materiály při neustálém kontaktu s vodou nemusí vydržet v bezvadném stavu.

6. Aby skříňky nestály na zemi, kde je potenciální vlhkost ze země, postavte je na nožky nebo ukotvěte do zdi.

7. Každá, i ta nejmenší koupelna, má mít dobrý odvětrávací a vytápěcí systém, který nábytek i další vybavení koupelny chrání.

Pohlídejte si

Mít přehled o použitých materiálech je dobré, stejně tak je výhodné sledovat výrobní postupy, avšak co si budeme povídat – do „kuchyně“ výrobců většinou nevidíte. Co si však stoprocentně můžete ohlídat? „Pokud při listování brožurkou koupelnového nábytku narazíte na zmínku o certifikátu ISO, jste u dobrého výrobce. ISO – mezinárodní organizace zabývající se tvorbou norem, zaručuje, že uvedená společnost uplatňuje a dodržuje příslušné normy a její výroba splňuje ty nejpřísnější kritéria,“ radí Zdeněk Blažek ze společnosti Dřevojas.

Designový tip

Chcete si do koupelny pořídit něco extra? Pak si čelní plochu koupelnového nábytku navrhněte sami! Pátrejte po nábytku se jménem Image, který má skleněnou čelní plochu s vnitřním obrázkovým motivem. A právě motiv si můžete vybrat, nabízí se tolik dekorů, až vám bude přecházet zrak!

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Dřevojas
Zdroj fotografií: Dřevojas
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků