Akce

Král vín představuje svého vítěze

Sbírání kytiček

V obrovské konkurenci vín z celé České republiky se Championem soutěže Král vín České republiky 2010 stal Ryzlink rýnský 2009, ledové víno z vinařství ZNOVÍN ZNOJMO, a.s.

18 profesionálních degustátorů ochutnalo téměř 900 českých a moravských vín a vybralo tak nejen Championa a šest vítězů jednotlivých kategorií, ale také držitele prestižního ocenění za nejlepší kolekci vín, kterým se stalo Vinařství Kolařík. Dalších 304 vín dostalo zlatou, stříbrnou, nebo bronzovou medaili.
 

 Ryzlink rýnský - ledové víno

Ryzlink rýnský – ledové víno

Soutěž KRÁL VÍN České republiky 2010 je součástí největšího vinařského projektu, který každoročně mapuje produkci českých a moravských vinařů. Do soutěže se může přihlásit každý domácí vinař, který oficiálně lahvuje vína. Pořadatel soutěže si tradičně zakládá na velmi pečlivém hodnocení vín. Na rozdíl od některých jiných soutěží se hodnotitelé během čtyř dnů hodnocení nestřídají, vína jsou tím pádem hodnocena co nejkonzistentněji – stále stejnými ústy. Toto pracovní vypětí vyžaduje nejen velkou kázeň a ochotu hodnotitelů, ale také jejich velké zkušenosti a odbornou zdatnost. V každé komisi jsou navíc rovnoměrně zastoupeni vinaři, sommelieři a odborníci z Vinařské fakulty a Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Všech 304 vín, oceněných zlatou (5 korunek), stříbrnou (4 korunky) a bronzovou (3 korunky) medailí, můžete ochutnat 16. října na Královském koštu v Praze, v Národním domě na Smíchově. A 26. října na Královském koštu v Clarion Congress hotelu Ostrava. Od října do prosince pak patnáctku nejlepších vín, včetně Championa a všech vítězů kategorií, představí Branko Černý v rámci Turné KRÁLE VÍN ve vinotékách po celé České republice. Turné KRÁLE VÍN letos navštíví nejen Prahu, Kladno a Kralupy nad Vltavou, ale také Jablonec, Tábor, Karlovy Vary, Českou Lípu, Trutnov, Ústí nad Labem, Roudnici nad Labem, Brno, Mikulov, Valtice a Vsetín.

Nejsnazší cesta pořízení vstupenek na Královské košty a Turné KRÁLE VÍN vede přes www.kralvin.cz.

Připravila: Katka
Foto: iStock
8. 10. 2010

 

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků