Dnešním dnem vstupuje do kin nový český snímek s neobvyklým názvem – Laputa. Jeho hlavní hrdinku, která stále hledá svůj kousek štěstí, představuje Tereza Voříšková.

Žánr: milostné drama

Režie: Jakub Šmíd

Scénář: Lucie Bokšteflová

Hrají: Tereza Voříšková, Marika Šoposká, Igor Orozovič, Petr Stach, Pavel Gajdoš, Luboš Veselý, Ivana Chýlková, Johanna Tesařová, Denisa Barešová, Alena Bazalová, Oldřich Hajlich, Jakub Gottwald a Klára Melíšková

Máte rádi kavárenské prostředí? Pak se v kině budete cítit jako „doma“, protože děj snímku se točí kolem kavárny Laputa. Přesněji – kolem sedmadvacetileté Johanky, která tu pracuje. Je mladá, má příležitost setkávat se s moha lidmi, a přesto se nedá říci, že by byla zrovna šťastná. Kavárna je přece místo, kde se nikdo dlouho nezdrží, lidé prostě přicházejí a odcházejí. Jdou ven, žít své životy. Například Johančina sestra odjíždí s básníkem Mikim do Turecka, bývalá láska Felix často cestuje a Merlot? To je štamgast, který má Johanku rád. Ale kromě ní ještě spoustu dalších děvčat…

Tereza Voříšková: Johanka se snaží najít si svoje místo na světě

Je podle vás Laputa obecně platnou generační výpovědí, nebo spíš obrazem malé části intelektuálně a alternativně zaměřených mladých lidí?

To si netroufnu hodnotit. Myslím si ale, tedy umím si představit, že je těžký být mladý, najít „,ten“‘ smysl. Někam patřit a cítit se naplněně.

Johanka se cítí zmatená a frustrovaná i proto, že nemá v životě – podle mínění své matky – žádný „velký cíl“. Jak vnímáte tyto její pocity?
Ona ale má cíl. Myslím, že se snaží najít smysl v přítomném okamžiku. Jednoduché štěstí. Což se jí ale nedaří. A nikdo ji nechápe, všichni ostatní někam strašně rychle ženou a to zase nechápe ona.

Vaše hrdinka těká i ve vztazích k mužům, ale ani v tomhle směru se nedokáže rozhodnout. Proč?
Protože jsou všichni skvělí! Ne, moje teorie je, že jednoho z nich miluje dlouho a furt. Když on je neschopnej. A ty ostatní jsou asi taková klidnící sila. Nebo naděje.

Máte pro svou hrdinku pochopení, nebo byste jí tu odevzdanost a pasivitu vyčetla?
Je to moje hrdinka, ještě s lehkými rysy mojí milované sestry. Mám pro ni veškeré pochopení.

Připravila: Marcela
Foto: Bioscop
8. 10. 2015
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků