Zdraví

Letní bolesti hlavy

Sbírání kytiček

S létem přicházejí radovánky, ale často i nepříjemné zdravotní potíže. Dusné horké počasí, pokles tlaku při dešti, pracovní přetížení, přecházení z chladu klimatizovaných místností do pouličního vedra, hlad, nadměrná únava, stres před dovolenou – to všechno můžou být potíže, které předcházejí bolesti hlavy. Jak se jim vyhnout?

Příliš vysoké teploty v letních měsících oslabují organismus. Pohled na blankytnou oblohu ozářenou slunečními paprsky, o kterém jsme v zimních měsících snili, v nás vyvolává touhu se spíš někde ve stínu ochladit. Nepříjemným průvodcem vysokých teplot může být dehydratace organismu, která je často jedním z důvodu vedoucích k vleklým bolestem hlavy. V letních měsících je důležité dostatečně pít.  Nejvhodnější jsou minerální či stolní vody, neslazené čaje či přírodní ovocné a zeleninové džusy ředěné s vodou.

Zrádné sluníčko

Pokud vás najednou rozbolí hlava při dlouhodobějším pobytu na slunci, nemilosrdně tuto sluneční lázeň ukončete a přesuňte se do stínu, ještě lépe do chladné místnosti. Bolesti hlavy totiž mohou být začínajícími příznaky úpalu či úžehu. Pokud se vám za chvilku uleví, pravděpodobně šlo jen o přehřátí. Trvají-li bolesti déle a přidá-li se k nim nevolnost, zimnice nebo horečka, ihned vyhledejte lékaře!

Rychlá pomoc

Jestliže je v pozadí bolestí hlavy stres a pracovní vypětí, snažte se vyhýbat stresovým situacím a najít si během dne čas pro relaxaci a uvolnění. Vyhledejte, co vám pomůže tělo uvolnit: jóga, Tai-chi, dlouhá procházka, lehký běh v podvečerních hodinách. Upravte svůj denní rytmus, choďte pokud možno pravidelně spát, pravidelně vstávejte a snažte se co nejvíce se pohybovat na čerstvém vzduchu.

Mějte po ruce bylinky

„K odstranění bolestí hlavy a k lepší celkové kondici výrazně pomohou bylinky ve formě čajů,“ říká známá bylinkářka Venuše Studničková. „Bylinné čaje byste pro zajištění dostatečného efektu měli užívat několikrát denně po šálcích. Zkusit můžete heřmánek, mučenku, meduňku, nebo hloh, ale například i kozlíkový čaj: dejte na pět minut vařit jednu lžičku kozlíku lékařského a nechte dvacet minut vyluhovat. Preventivně můžete pít tento čaj odpoledne a k večeru,“ doporučuje Venuše Studničková.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: https://www.healthline.com/health/heat-headache
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků