Velikonoce jsou za dveřmi a tak nastal čas upéci medové perníčky do osení.
Už máte upečené jmenovky na stůl? Můžete se pustit do perníčků do osení.
Počet kusů: 2 plechy
Doba přípravy: asi 20 minut
Doba pečení: asi 10 minut
Na těsto:
• 240 g hladké mouky
• 2 zarovnané PL kakaa
• 140 g moučkového cukru
• 1 balíček Kypřicího prášku do perníku Dr.Oetker
• 2 PL medu
• 1 vejce
• 1 žloutek
• 1 bílek na potření
Na ozdobení:
• 1 balení Tubiček na zdobení Dr.Oetker
• cukrová zdobení Dr.Oetker (např. Kuličky zlaté/bílé Dr.Oetker, Kuličky duhové Dr.Oetker, Perličky stříbrné Dr.Oetker, Zdobení pestré Dr.Oetker)
Ještě potřebujeme:
• váleček
• velikonoční formičky na vykrajování
• špejle
• papír na pečení
Příprava:
1. Na přípravu těsta na vále prosejeme mouku, kakao, cukr, kypřicí prášek do perníku, přidáme med, vejce, žloutek a ručně vypracujeme hladké těsto.
2. Z těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce plát o tloušťce 3 mm. Vykrajovátky vykrájíme různé velikonoční tvary, vždy 2 ks stejného tvaru. Mezi dva stejné tvary vložíme špejli, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozšlehaným bílkem. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 40 minut
3. Po vychladnutí zdobíme tubičkami, cukrovým zdobením dle vlastní fantazie. Hotové perníčky zapícháme do osení.
Tip: Cukrové zdobení přilepíme na perníčky pomocí tubiček.
Foto: Dr. Oetker
17. 4. 2014