Zdraví

Myjete si ruce?

Sbírání kytiček

Ano, samozřejmě, vždyť je to základ běžné hygieny! Jinou odpověď jsem ani nečekala, ale jsou věci, které možná ani netušíte.

Mytí rukou patří skutečně k tak samozřejmým věcem, že nad tím příliš nepřemýšlíme. Namydlit, opláchnout, osušit a jít. A přesto existují určité zásady, které byste se měli snažit dodržovat.
 
Kdy?
Ruce byste si měli mýt před jídlem, po návštěvě toalety, ale také po návratu domů, zejména pokud jste cestovali MHD, byli sportovat, venčit psa apod. Ruce byste si měli mýt také před vařením a před jakoukoli manipulací s potravinami, ale také po kýchání a smrkání, poté, co jste vynesli odpadky, přebalovali dítě nebo pracovali na zahradě…
 
Čím?
Samotná voda k dokonalé hygieně nestačí. Používejte mýdlo, které nečistoty rozpustí a uvolní. Přednost dávejte tekutému mýdlu, tuhá mýdla, zejména na veřejných toaletách, mohou ležet ve vodě plné bakterií a nečistot. I pro domácí použití jsou vhodná tekutá mýdla, která obsahují nejen látky rozpouštějící mastnotu a nečistoty, ale také různé pečující přísady, které pokožku vyživují, zvláčňují a provoní, jako je glycerol, lanolin, různé přírodní výtažky a oleje. Nebo můžete používat mýdla s neutrální hodnotou pH, která jsou šetrná a mnohem méně „poškozují“ povrch pokožky než mýdla klasická.
 
Jak?

Mytí pouze prstů nebo dlaní je nedostatečné, důkladně byste si měli umýt celé ruce, je-li třeba až do poloviny předloktí. Ideální je sundat před mytím prstýnky a šperky, někdy i hodinky. Máte-li delší nehty, myslete na to, že nečistoty se usazují také pod volnými okraji nehtů a k mytí raději používejte kartáček.
 
Pozor na hygienu ve veřejných prostorách, v restauracích, na veřejných záchodcích apod. I když si umyjete ruce, čekají na vás další nástrahy – kohoutek vodovodní baterie, klika na dveřích – řada lidí si totiž ruce nemyje, a tak se zde nachází velké množství bakterií. Proto si po umytí rukou pomáhejte loktem nebo papírovým ručníkem, jen tak zůstanou vaše ruce čisté.

 
 Takové sušení šíří bakterie do okolí

Takové sušení šíří bakterie do okolí

 Dávejte přednost papírovým ručníkům

Dávejte přednost papírovým ručníkům

Na konec
Osušit – ale jak? Nejlépe do papírového ručníku. Nedávno bylo totiž zjištěno, že používání elektrických sušičů výrazně zvyšuje množství bakterií na rukou uživatele – v případě sušiče rukou na bázi teplého vzduchu je to v průměru o 254 % více. Navíc se bakterie mohou šíři do vzdálenosti až 2 metrů. Naopak v případě použití papírových ručníků nebylo zaznamenáno žádné výrazné šíření bakterií, a dokonce se celkový počet bakterií snížil na rukou v průměru o 77 %. Proto dávejte raději přednost jednorázovým ručníkům. Pro takové případy se také vyplatí nosit s sebou v kabelce papírové kapesníky – můžete je použít místo ručníku a jako pomůcku při sahání na věci, kterých se umytou rukou dotýkat nechcete.

 
Autor: Šárka
Foto: Kimberly-Clark Professional
1. 8. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků