Hobby

Na výlet s turistickou navigací

Sbírání kytiček

Moderní technologie jsou všudypřítomné, a tak není divu, že pronikají i do takových oblastí, jako je turistika.

Turistika byla a je v naší zemi velmi oblíbená. Důkazem toho je i jedna z nejlepších a hlavně nejhustších turistických značených stezek na světě. Outdoor, nebo chcete-li turistika, je jedním z nejrozšířenějších koníčků, a proto i do ní můžeme investovat a chvíle v přírodě si co nejvíce zpříjemnit a zkvalitnit – našimi věrnými společníky a především pomocníky se totiž stávají turistické navigace.

Od romantického putování ke geocachingu
Dříve jsme na výlety vyráželi s chlebníkem, jenž skrýval kousek salámu a chleba, tavený sýr, jablko, termosku s čajem a někdy také podrobnou turistickou mapu. Našli se i tací, kteří k turistické výbavě přidali kompas, ale s takovou pomůckou všichni pracovnat neuměli. V poslední době se naštěstí mnohé změnilo. Díky outdoorové navigaci se zorientujeme v jakémkoli terénu, jednoduše najdeme cestu tam i zpět, a co víc, můžeme se věnovat zálibám, jako je tzv. geocaching. Jedná se o hru na pomezí sportu a turistiky, jejímž základem je využívání turistických navigací, které pomáhají na základě zadaných souřadnic s hledáním ukrytého objektu (schránek). Jde tedy o zajímavé propojení poznávání neznámých míst s napínavým dobrodružstvím.
 
 

Garmin Dakota 20

Jaké si vybrat navigace?
Současné navigace bývají všestranné – jsou vybaveny vysoce citlivým GPS přijímačem, dotykovým displejem, výškoměrem, kompasem, ale také mohou mít stopky, kalkulačku, budík, kalendář a mohou poskytovat informace o slunci a měsíci. Aby však turistická navigace plnila účel, je nezbytné, aby obsahovala kvalitní mapy. Jste-li milovníky fitness, jistě oceníte navigace, které podporují bezdrátové technologie ANT+ , díky kterým můžete připojit bezdrátový snímač srdečního tepu, cyklistický snímač kadence šlapání a otáček kola, případně bezdrátový přenos informací mezi dvěma kompatibilními GPS přijímači přímo v terénu. Navigace se využívají nejen při pěší turistice, ale i jízdě na kole, při jízdě autem nebo dokonce na moři.
 
Náš tip
Mezi hity v navigacích patří všestranný, kompaktní a odolný outdoorový model Garmin Dakota 20 s vysoce citlivým GPS přijímačem s podporou HotFix technologie, který umožňuje rychlý výpočet pozice i v místech s minimálním výhledem. Standardně je dodáván s podrobnou turistickou navigační mapou České republiky Topo Czech PRO v měřítku 1:10 000, ale obsahuje i základní mapu celého světa s vestavěným digitálním modelem terénu, který umožňuje plastické zobrazení mapy na displeji. Pyšní se dostatečně velkým dotykovým displejem, samozřejmostí je i integrovaný barometrický výškoměr a také zabudovaný 3-osý kompas, který je oproti dříve používaným elektromagnetickým kompasům schopen nejen určit směr pouhým natočením navigace, ale především nevyžaduje pro přesné určení směru vodorovné držení přístroje.
 
Připravila: Šárka
Foto: Garmin
21. 4. 2011
 
 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků