Rodina

Nadzemní bazény slibují pohodu a soukromí

Sbírání kytiček

Máte na zahradě alespoň pár metrů čtverečních navíc? Pak neváhejte a pořiďte si malé soukromé koupaliště, ve kterém se budete cítit dobře.

Pokud zatím nemáte žádnou zkušenost s instalací a využíváním bazénu na zahradě a nevíte, zda byste ho skutečně využili, pak volte šalamounské řešení – mobilní nadzemní bazén. Po jedné, dvou koupacích sezonách zjistíte, zda vám takové koupání stačí, nebo si pořídíte trvanlivější verzi.


Vyberte si z možností

Na trhu najdete několik různých typů přenosných bazénů. Určitě znáte plastové bazény se samonosným nafukovacím prstencem nebo zcela samonosné, prodávají se i plastové s kovovou konstrukcí či z galvanizovaného plechu se speciálním nátěrem. Zkrátka guma, plast a plech, to je základní materiálová kombinace, na níž se u mobilních nadzemích bazénů sází.


Než si bazén přivezete na zahradu, vyrovnejte pro něj terén. Je-li třeba, vykopejte část zeminy, zbavte se kamínků. Pak na dané místo rozložte speciální textilii, na kterou budete ukládat dno bazénu. Instalujte vaše budoucí koupaliště a další potřebné prvky včetně filtrace, schůdků, dále myslete i na pořízení zakrývací fólie ve chvílích, kdy bazén nebude v provozu, možná zvážíte i solární ohřev a podobně.


Potřebná filtrace

Udržet dobrou kvalitu vody pomáhá filtrace – zařízení, bez něhož se neobejde žádný bazén. Pro nadzemní varianty soukromého koupaliště lze využít kartušovou, nebo pískovou filtraci.


V prvním případě voda z bazénu protéká přes papírovou filtraci, ve které se zachytí mechanické nečistoty, a očištěná voda se vrací zpět do bazénu. Filtrační vložku je však třeba kontrolovat a čistit i několikrát týdně (tedy pokud je bazén v provozu). Samozřejmě tím se opotřebovává a během jedné sezony potřebujete několik těchto vložek. Nižší výkonnost a náročnější údržbu vyvažuje příznivá pořizovací cena.


Naopak písková filtrace je komfortnější na obsluhu, však se také využívá i u dalších typů bazénů. Filtr je založený na křemičitém písku,který je třeba měnit zhruba za dva až tři roky (pravidelně ho však musíte proplachovat, a tak zbavovat nečistot). Díky svému dostatečnému výkonu lze k této účinnější filtraci připojit i další bazénová příslušenství, například vysavač, UV lampu nebo i solární ohřev.


Bazénová chemie? I ta musí být.

I když budete mít filtraci, případně i dezinfekční UV lampu a bazénový vysavač, stejně se nevyhnete používání takzvané bazénové chemie – byť v menší míře. Prakticky to znamená, že kromě funkční filtrace byste měli zhruba jednou týdně změřit hodnoty pH (doporučuje se spíše mírně zásaditá) a podle potřeby je upravit, stejně tak je vhodné měřit i koncentraci chlóru (bude-li ho málo, voda se zakaluje, bakterie množí). A rovněž ještě využijte prostředek určený na likvidaci řas. Nemáte s bazénovou chemií ještě žádné zkušenosti? Pak si pořiďte takzvané startovací sady, které obsahují vše potřebné.
 

Komerční prezentace
Foto: havaj.cz
19. 6. 2013

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků