Zdraví

Podle čeho vybírat nové boty ze zdravotního hlediska: sledujte velikost, stélku i materiál

Sbírání kytiček

Vybrat si krásné trendy boty není problém – na trhu je nabídka široká. Víte, na co při nákupu dát pozor, aby se dobře nosily a prospívaly nožní klenbě?

V jedněch botách dnes často trávíme hodně času, někdy i celý den, proto je správný výběr obuvi důležitý. Podle webu netdoctor.co.uk nevhodně zvolená obuv může mít totiž vliv na vaše zdraví i náladu. Působí na páteř, zádové svalstvo i svalstvo nohou. Při nákupu nových bot proto co nejpečlivěji sledujte tyto parametry – velikost, stélku, materiál a pozor také na podpatky.

Správná velikost

Boty zkoušejte ve stoje a to na obou nohách, protože chodidla velmi často nebývají stejná. Obuv vybírejte přibližně o půl centimetru větší, než je skutečná velikost. Pozornost věnujte nejen velikosti, ale také šířce bot a jejich střihu. Vyhýbejte se příliš úzké a nepřirozeně špičaté obuvi, která způsobuje celkovou deformaci klenby i prstů. Obuví s retro kulatou špičkou, která je navíc v kurzu, dopřejte svým prstům volný pohyb a pohodlí.

Vhodná stélka

Cítíte bolesti nohou? Pociťujete jejich únavu při dlouhém stání, tvoří se vám na chodidle bolavé otlaky nebo vám ztrpčuje život jiný problém související s nějakou deformací chodidla? Dobrá stélka boty slouží nejen jako účinná prevence, ale současně může bránit zhoršování vzniklých problémů. Řada výrobců nabízí stélky v podobě univerzálních vložek, které se vkládají do bot. Tento způsob však není v žádném případě ideální, protože jakákoliv taková vložka zvětší objem i váhu boty a navíc neřeší případnou špatnou konstrukci samotné obuvi.
Naštěstí se některé značky tímto problémem zabývají komplexně a nabízejí obuv se zabudovanou anatomickou stélkou, která pomáhá chodidlo stabilizovat, chránit je před zvrtnutím a tlumit došlap. Případně unikátní stélka odpovídá specifikům ženské chůze a kombinuje tlumení s podpůrnou a přirozeně uspořádanou mezipodešví, a tak mění ženský krok na plynulejší a vyrovnanější a navíc prodlužuje životnost obuvi.

Materiál obuvi

Obecně lze říci, že bychom měli volit boty z materiálů přírodních, měkkých, prodyšných a takových, které dokáží absorbovat nadbytečnou vlhkost. Tomu odpovídá useň a některé další speciálně vyvinuté materiály, které se většinou používají na obuv pro náročnější turistiku apod. Nejznámější je zřejmě membrána Gore-Tex, díky které je bota nejen voděodolná, ale také prodyšná.

Vysoké podpatky

O míře škodlivosti podpatků se vedou diskuse. Faktem je, že čím vyšší je podpatek, tím větší tlak působí na přední část chodidla. Zvednutí patní části navíc zkracuje lýtkové svaly a achillovu šlachu. Někteří výrobci tak přišly s technologií, která pomáhá snižovat tlak na prsty a klenbu nohy a zpříjemňuje chůzi.
Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.netdoctor.co.uk/healthy-living/wellbeing/a26805/shoes-affect-you-health/, www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/Choosing-the-right-shoe,
Zdroj fotografií: iStock
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků