Bydlení

Nová kuchyně: na co myslet, než si ji pořídíte

Sbírání kytiček

O kuchyni se říká, že je srdcem domova. A protože si toto „srdce“ pořizujete jednou, dvakrát za život, vyplatí se důkladná příprava. Na co byste neměli zapomenout?

V první řadě jde o prostorové možnosti, které do velké míry určují tvar kuchyňské linky. Vaše konkrétní požadavky a rovněž i finance, jež plánujete investovat. Ale to není všechno.

Myslete na rozvody

Při výměně staré kuchyně za nové řešte své technické možnosti. Počítáte s tím, že dřez bude na jiném místě, než doposud. Nebo uvažujete i o spotřebičích, jež se bez vody neobejdou (výrobník ledu a podobně)? Stejně je třeba zvážit i přípojky na plyn a elektřinu.

Nové spotřebiče

U nové linky zřejmě zvážíte i výměnu spotřebičů, místo vám ušetří vestavné modely. Nezapomeňte jen, že mezi jednotlivými spotřebiči se doporučuje ponechat prostor alespoň 30 centimetrů. A co ještě řešit? Například dnes se běžně umísťují trouby do výšky očí, což je praktičtější. Navíc u moderních výrobků si netřeba lámat hlavu s jejich čištěním. Obsahují pyrolýzu, tedy systém, který zařídí vyčištění trouby, a to díky vysoké teplotě, která spálí nečistoty na prach.

Další šikovnou záležitostí je vaření na indukci, ostatně vestavné varné desky obecně se pomalu stávají samozřejmostí. A abyste při vaření neřešili přemíru ne vždy libého aroma, myslete i na šikovný odsavač par (rozlišujeme digestoř odtahovou, nebo recirkulační). Rovněž sledujte také energetické štítky spotřebičů.

Praktická pracovní deska

Z jakého by měla být materiálu? Tradiční je dřevotříska opatřená nejrůznějšími povrchovými úpravami (i s velmi zdařilými imitacemi, například betonu). Ale prodává se rovněž dřevo, nerez, kámen (přírodní, či umělý). Například kámen je velmi drahý, ale zase snese všechno. Dřevo je náročné na údržbu, ale příjemné na dotek. Kromě materiálu zvažte i počet spár, jež bude zapotřebí pro vámi potřebné rozměry. Čím méně, tím lépe. A ideál? Deska beze spár! Obecně by měla být pracovní deska ve výšce 85 až 90 cm, ale konkrétně ji nastavte podle člověka, který u ní bude trávit nejvíce času.

Vybírejte skříňky

U dolních skříněk můžete volit stejnou hloubku, jako jste byli zvyklí dříve, tedy cca 55 až 60 centimetrů, ale třeba i o něco více. Podle odborníků dosáhneme i do skříňky o hloubce 80 centimetrů. Ale nejprve si to prakticky vyzkoušejte. Stejně otestujte i hloubku horních skříněk či polic, zvažte šířku dvířek, vybavení skříněk, šuplíků a podobně.

Náš tip: Pokud zvažujete novou linku do tvaru písmene L, U či například T, využijte rovněž rohy. Sem se více hodí nádobí, které používáte jen občas, avšak i v těchto místech si můžete pořídit například otočný karuselový systém, který usnadní manipulaci.

Dlažba nebo jinak?

Tradiční obkládačky sice nejsou minulostí, dnes ale jde jen o jednu z možností, čím obložit stěnu mezi horní a dolní částí kuchyňské linky. Mezi moderní řešení patří například skleněný obklad nebo využití speciální stěrky, ovšem pokud chcete sjednotit obložení s pracovní deskou, volte stejný materiál.

Poraďte se s odborníky

Při pořízení nové kuchyně je třeba mít na zřeteli i řadu dalších věcí, včetně optimálního rozmístění takzvaných zón, ergonomických pravidel a podobně. Nelamte si však hlavu sami. Od toho jsou tady kuchyňská studia, respektive jejich odborníci, aby vám s plánováním nové kuchyně pomohli.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: https://www.datart.cz/novinky/radce/porizujeme-novou-kuchyn-jak-na-to
Zdroj fotografií: PIRO4D Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků