Krása

Péče o šperky

Sbírání kytiček

V poslední době se stalo velmi populární korálkování a tvorba šperků, které pak rády nosíme jako originální módní doplněk.

Do tvorby šperků se můžete pustit samy. Nebo se můžete zúčastnit mnoha kurzů, které jsou v nabídce různých obchodů, ateliérů a studií, kde se naučíte zvládat základy i pokročilé techniky. A pokud si ani na jedno z toho netroufáte, pak vám nezbývá než se zdobit bižuterií a šperky koupenými v obchodech. Je úplně jedno, do které skupiny patříte. Jedno máte nejspíš společné – bižuterii a šperky nosíte rády. Ale ono to není jen tak. Aby vám dlouho vydržely, musíte o ně pečovat. A tak si vyšetřete chviličku času a hezky si je uspořádejte, uložte, přerovnejte a také je vyčistěte.

Správná péče o zlato a stříbro

Zlato i stříbro, i když se to možná na první pohled nezdá, jsou velmi měkké kovy, a tak se vám snadno mohou poškrábat nebo zdeformovat. K leštění šperků ze stříbra a zlata používejte pouze hadříky ze stoprocentní bavlny. Papír, polyester nebo hrubé textilie často obsahují dřevěná nebo umělá vlákna, která by mohla šperk snadno poškrábat.

Čím je leštit?

Možná si s kamarádkami předáváte velmi populární radu: „Vyčisti to zubní pastou!“, ale opak je pravdou. Zubní pasta totiž obsahuje abraziva, která jsou součástí některých leštidel, ale pokud šperk od abraziva nevyleštíte opravdu důkladně, spíše mu ublížíte.
Jediné, na co je zubní pasta opravdu účinná, je čištění patiny na stříbře, ale jinak zapomeňte na babičkovské recepty a pro domácí čištění používejte buď speciální leštidla na šperky (roztoky, vatičky nebo speciální napuštěné leštící hadříky). Vždy se ale podívejte na etiketu, zda chemikálie v nich obsažená nemůže poškodit drahé kameny, které jsou součástí šperku. Například perly, lapis lazuli, malachit, opál, korál, tyrkys a některé další nesmí přijít do styku s chemickými leštidly, jinak riskujete jejich vyblednutí.

Pozor na chemické látky i líčidla!

Šperky si totiž s chemií nerozumí, a tak kdykoli uklízíte, sportujete, jdete si zaplavat nebo myjete nádobí, sundejte si náramky a prstýnky. Především drahé kovy, ale i některé drahé kameny nebo sklo jsou citlivé na chemikálie a především pak na odbarvovače a laky. Při styku s nimi tak může dojít k nenapravitelné škodě. Opatrná byste měla být také při používání parfémů, laků na vlasy a na nehty i dekorativní kosmetiky.
Všechny tyto zkrášlující prostředky totiž obsahují chemikálie, které poškozují jak kovy, tak drahé kameny. Proto si šperky nasazujte až na úplný závěr líčení a úprav vlasů a nehtů. Stejně tak je po sundání vždy jemně očistěte od stop make-upu nebo mastnoty. Náušnice je navíc nutné pokaždé očistit nejen z estetických, ale také z hygienických důvodů.

Profesionální péče o šperky

Chcete-li svým šperkům dopřát maximální péči, svěřte je do rukou odborníka. Ve zlatnictví vám šperk zkontrolují, opraví a samozřejmě vyčistí a vyleští, aniž by váš šperk ztratil barvu nebo lesk.
Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: www.thejewelrymagazine.com/jewelry-information-center/jewelry-care/
Zdroj fotografií: Hiep Hoang Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků