Domácnost

Plastová okna: jak je udržovat

Sbírání kytiček

Pořídili jste si nová plastová okna a těšíte se z úspor za energii? Aby vám však okna dobře a dlouho sloužila, věnujte jim pravidelnou péči.

Přestože údržba plastových oken není nijak složitá, je třeba se o ně starat. A nejde jen o mytí okenních tabulí.

Skla řešte po rámech

Když už se pustíte do mytí oken, myslete i na rámy. Vlastně obráceně – nejprve byste měli umýt rámy, následně skla. I když se pak při očistě skel objeví trocha vody na spodní části rámu, je to jednodušší setřít, než kdybyste začali skly (při mytí rámu přece jen „odletí“ pár kapek na sklo, které byste znovu přemývali, nebo minimálně znovu dolešťovali).

Doporučujeme: Pečlivé mytí platí i pro vnější stranu rámů, protože prach, pyl a jiné nečistoty ulpívají na jejich povrchu a sluneční záření je pak „zapéká“.

Pozor na přípravky

Doma si zpravidla vystačíte s běžnými saponáty. Podstatné však je, abyste na okenní rámy neaplikovali čisticí písky ani jiné abrazivní prostředky, dále benzín a podobně, stejně tak vadí hadříky s drátěnou strukturou (hrozí poškrábání). A pokud běžné saponáty nestačí? Pak se obraťte na výrobce či prodejce oken a kupte si od nich speciální čističe.

Zaujalo nás: Nečistoty na rámech vždy namočte.

Kdy žlutá vadí

Přestože jde o krásnou letní barvu, která se líbí mnohým z nás, zažloutlé okenní rámy určitě nechceme. Týká se zejména starších plastových oken nebo oken z nekvalitních profilů, byť svou trošku do mlýna samozřejmě přináší také UV záření. Zažloutnutí se nedá vyčistit, jde o degeneraci základního materiálu, z něhož se profil vyrábí. Ovšem u kvalitně provedených oken se netřeba tohoto problému obávat; takové plastové profily obsahují bezolovnaté barevné stabilizátory a antioxidanty, které zaručují, že základní bílá barva zůstane bílou řadu let.

Utažení klik a úchytů

Okenní kliky a úchyty vyžadují utažení. Kontrolujte a dotahujte je jednou až dvakrát ročně. Jednou ročně se rovněž doporučuje promazat kování, k tomu použijte kvalitní olej nebo speciální přípravek. A těsnění? I to si žádá péči, tak na něj nezapomeňte. Jednou či dvakrát ročně ho přetřete, například silikonovým olejem. Díky této péči totiž zpomalíte proces, který se nevyhýbá věcem ani lidem – stárnutí, navíc zůstane pružnější.

A co ještě? Zkontrolujte průchodnost otvorů pro odvádění vody v profilech rámů, z nichž je třeba občas vytřít nečistoty.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Deceuninck: odborník na bydlení
Zdroj fotografií: Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků