Domácnost

Přípravky na praní: jak je chytře nakupovat

Sbírání kytiček

Někdo dává přednost vůni, jiný gelu před sypkým práškem, další sympatickému ekonomickému balení. Ale prací přípravky bychom měli v první řadě kupovat podle takzvané prací dávky. Víte, o co jde?

Samozřejmě, že nejvíce hledíme na cenu. Koho by nepotěšilo, když vidí značkový prací prostředek ve výrazné slevě. Jenže doba pokročila, dnes se běžně nabízejí sypké výrobky, gely či kapsle a tablety. A co teprve balení, dříve bývalo větší, teď se ale mnohdy na etiketě produktu dočtete, že je kompaktní. A pak některé přípravky se prodávají na litry, další na kilogramy. Tak jak se v nich vyznat, jak si je co nejlépe porovnat? Zkuste to s pomocí prací dávky!

Prací dávka

Prací dávka je stanovená jako množství pracího prostředku potřebného na vyprání standardního množství středně znečištěného prádla, a to při praní ve středně tvrdé vodě, v průměrně velké pračce o velikosti bubnu pro 4,5 kg prádla. Mnoho z nás však prací dávky nesleduje, a posuzuje tak velikost a cenu balení nesprávným způsobem.

Zkuste to jinak

Až půjdete příště nakupovat, podívejte se, zda prací prostředek disponuje značkou takzvané prací dávky na obalu. Ovšem toto by mohli uvádět na cenovkách i samotní obchodníci, a někde tak už činí. Díky tomu získáte jasný přehled, kolik „praček“ s vybraným přípravkem vyperete, ať už je v jakékoliv formě či velikosti. Uznejte sami, ceny za kilogramy, litry či kusy jsou mnohdy zavádějící. Ostatně i rozdílné stupně koncentrace pracích prostředků přinášejí jiné dávkování, a kdo to má stále sledovat.

Už jste nakoupili?

Až budete prát třeba ručníky či jiné prádlo, které potřebujete dezinfikovat, přidejte k pracímu prostředku trochu octa. Ten je ostatně vhodný vždy, když chcete prádlo rozjasnit a čas od času ho použijte i při čištění pračky (v tomto případě použijte půl litru). A když sáhnete po několika lžících jedlé sody, tak ta pomůže pračce lépe se zbavit vodního kamene. Dobře vám poslouží i takzvaná prací sůl, kterou se nabízí přidat třeba k zašedlým záclonám nebo vůbec k bílému prádlu například z bavlny. Budete se divit, jak pak prádlo prokoukne.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: https://www.cszv.cz/cs/dokumenty - Stanovisko Výboru ČSZV pro detergenty k měrným cenám detergentů
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků