Bydlení

Rozkvetlé balkony: připravte je na novou sezonu

Sbírání kytiček

Chtěli byste oživit svou terasu, balkon nebo třeba i okenní parapet kvetoucími rostlinami? Pak se pomalu začněte zamýšlet nad tím, které si vybrat i jak se o ně postarat.

Balkonových rostlin, zkráceně balkonovek, je celá řada. Mezi tradiční a dodnes používané patří osvědčené pelargónie, petúnie a srufínie, krásně vypadají také fuchsie či begónie, ale třeba i netýkavky, bakopy, verbeny a mnohé jiné.

Barevné variace balkónových květin

Máte-li raději pestré seskupení květin, avšak v jednotném barevném tónu, můžete vyzkoušet následující doporučení:

  • Bílá: bílé fuchsie, netýkavka, begónie, lobelka, fascie
  • Fialová: petúnie, verbeny, otočník, vějířovka, lantána
  • Žlutá: vitálka, dvouzubec, bakopa, osteospermum

Sázka na klasiku

Muškáty neboli pelargónie tady byly, jsou a budou. Pokud na ně také nedáte dopustit, pak si vybírejte z řady variací, mezi základní druhy patří páskaté se vzpřímeným růstem a převislé štítnaté. Oba typy mají rády slunce a pro oba rovněž platí, abyste je během vegetace zbavovali uschlých listů či odkvetlých květenství.

Rovněž ve skupině petúnií se můžeme bavit o dvou základních druzích, a to nízkých a převislých. Stejně jako muškáty potřebují slunce, vyberte jim však takové místo, aby jemné květy nepoškodil déšť nebo silnější poryvy větru.

Správná výsadba balkónových květin

Až si vyhlédnete nový květník, společně s ním si kupte speciální substrát určený právě pro balkonové rostliny. A máte po starostech, pak netřeba přemýšlet nad správným složením zeminy. Při výsadbě jen na dno nádoby dejte drenážní vrstvu (například ze štěrku). Neplatí to však vždy; vyberete-li si truhlík s drenážními otvory, pak je samozřejmé, že do něj už další drenáž nepatří. Výhodou těchto nádob je navíc fakt, že zamezují hromadění vody.

Zálivka je základ

V horkých dnech pečlivě hlídejte, aby substrát nevyschl; může se stát, že budete zalévat třeba i denně, a někdy možná i dvakrát. Na zavlažování myslete ráno či večer, protože v této době na rostliny „neútočí“ sluneční paprsky. Spojení sluníčka a zálivky je špatně: při zalévání se jen málokdy zamezí tomu, abyste nepokropili i listy a pávě v kombinaci se sluncem pak může dojít k jejich popálení.

Řešíme výživu rostlin v nádobách

Protože rostliny v nádobách mají omezený prostor pro život, je třeba jim poskytnout dostatek živin. Vybrat si můžete z mnoha variant, například se prodávají hnojivové tyčinky, výživa v tekuté formě, v podobě prášku, granulek. Výhoda granulovaných hnojiv spočívá v tom, že nemusíte hlídat pravidelný přísun živin. Jedna dávka ve správném poměru se substrátem zabezpečí optimální příjem potřebných prvků po celou dobu vegetační sezóny.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: OBI
Zdroj fotografií: OBI
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků