Sport

Správné vybavení na kolo

Sbírání kytiček

V minulém díle jsme si popsali jednotlivé typy kol. Dnes se zaměříme na správné cyklistické vybavení.

Už známe rozdíly mezi jednotlivými typy kol. Jak můžou být vybavena?

Sedlo

Sedlo je jedno ze tří míst, kde je cyklista v přímém kontaktu s kolem. Zadek cyklisty musí čelit nárazům od terénu a zároveň udržet celou váhu těla, musí být tedy extrémně pohodlné. Nejprve je dobré si určit pro jaký typ cyklistiky si sedlo kupujete. Rozlišujeme sedla pro horská kola, silniční kola a pak sedla komfortní.

Při vývoji sedel mají hlavní slovo lékaři. Přeci jenom jde o víc než jen o pohodlí. Roger Minkow je lékař a odborník přes ergonometrii. Jako první přišel se způsobem odstranění tlaku na sedací část pomocí důmyslně zvoleného tvarování a výřezu ve středové části.

Sedla na míru
Žádné dva páry sedacích kostí nejsou stejné, a tak není pravda, že užší sedla vyhovují více štíhlejším cyklistům a naopak. Postavení sedacích kostí se mění při změně posedu a neexistuje žádné všeobecně platné pravidlo pro výběr šířky sedla. Nejlepším způsobem, jak vybrat správně padnoucí sedlo, je zaměření vzdálenosti mezi sedacími kostmi. Při výběru sedla nespoléhejte na náhodu, ale poraďte se s odborníky ve specializovaných prodejnách kol. V prodejnách Specialized vám změří sedací kosti a vyberou sedlo na míru.

Design pánského sedla
Patrně jste slyšeli o tom, že tlak na sedací nerv a přilehlé tepny nežádoucím způsobem během několika minut snižují krevní tok v přilehlých citlivých partiích. To platí u klasických sedel. Naše sedla BG s odlehčenou středovou částí tento problém odstraňují, a proto na kole sedíte pohodlně jako v polstrovaném křesle.

Design dámského sedla
Tvarování těchto sedel vychází z modifikace středové části a anatomického zkosení postranního polstrování.

Women´s Riva Specialized

Women´s Riva Specialized

Women’s Riva 799 Kč

Ať vyrazíte na svůj oblíbený trail, cyklostezku nebo pojedete do zaměstnání, toto sedlo bude ideálním partnerem. Dámské sedlo na silnici i do terénu.

  • Vykrojení u dámských sedel BG je lékařsky testováno a snížuje tlak na citlivá místa
  • Podpůrně tvarovaná PP skořepina pro celodenní pohodlí
  • Velmi lehká, středně tvrdá pěna, upravená speciálně pro ženy
  • Lehké a dokonale odolné duté Cr-Mo lyžiny
  • Odolný, lehký a voděodolný povrch z mateiálu Micromatrix

 

Rukavice

Ruce jsou dalším místem, kde se cyklista dotýká kola. Proto je dobré používat při jízdě rukavice. Dejte odpočinout svým rukám v rukavicích. Jsou elegantní a pohodlné, mají ergonometrické gelové polstrování a můžete se na ně spolehnout v každém počasí a za každé situace.

Necitlivé ruce jsou noční můrou mnohých cyklistů. Tento nepříjemný pocit vzniká tlakem na ulnární nerv, a proto rukavice s označením Body Geometry obsahují gelové polstrování, které redukuje tlak do dlaní o 19,5 % oproti klasickým výrobkům.

Women´s BG Gel WireTap Long Finger od Specialized

Women´s BG Gel WireTap Long Finger od Specialized

Women’s BG Gel WireTap™ Long Finger 1099 Kč

Změňte svou hudbu nebo zvedněte důležitý telefonní hovor (samozřejmě NE za jízdy!). Aniž byste museli sundávat vaše rukavice, WireTap technologie si rozumí s moderními dotykovými displeji. Navíc gelové polstrování Body Geometry na namáhaných místech zajišťuje maximální komfort a jistotu úchopu při minimální únavě.

  • Upravena pro proporce ženské dlaně a prstů
  • Kompatibilní s dotykovými displeji
  • Technologie BG ‚Gel snižuje mravenčení rukou díky snížení tlaku na citlivý nerv v dlani
  • Měkký BG Gel v oblasti dlaně snižuje tlak na citlivé části a zvyšuje komfort pro ruce
  • Zesílená syntetická kůže Micromatrix na dlani je poddajná a odolná
  • Měkká, absorbční vrstva Microwipe™ na palci pro otření potu
  • Mikro Velcro® upínací pásek pro volný pohyb v zápěstí


Cyklistické tretry

Dokonale padnoucí bota je základ, u kterého vše začíná. Noha přenáší sílu těla na stroj a ani zlomek energie, kterou vynaložíte, nesmí přijít vniveč. Každé opření se do pedálu vás musí dovézt co nejrychleji a co nejdál. Systém BODY GEOMETRY od Specialized to umožňuje.

VARUS WEDGE od Specialized
Klín vyrovnávající přirozenou varózitu dolních končetin. Problém: Na základě lidského vývoje jsou naše nohy uzpůsobené k chůzi, popřípadě k běhu, ale nikoliv k jízdě na kole. Při šlapání se dolní končetiny opakovaně pohybují v úhlech, které pro ně nejsou přirozené. Dochází tím k přetížení kloubů (především kolen) a celých svalových skupin a tím k nižší efektivitě šlapání a rychlejšímu zvyšování únavy. Řešení: Do podešve jsme vestavěli klín (Varus wedge BG), který o 1,5 mm upravuje úhel došlapu a vyrovnává postavení kolene vůči šlapající noze. Pohyb je tak efektivnější a pohodlnější.

Woman´s Tahoe od Specialized

Woman´s Tahoe od Specialized

Women’s Tahoe 2199 Kč

Když je čas na biking, ale občas i nějaký ten výšlap pěšky, Tahoe MTB women’s je ta pravá pohodlná a odolná obuv.

  • Dámský střih boty
  • Gumová podešev Trail Traction v kombinaci s naší vložkou v mezipodešvi, je vyladěna pro efektivní jízda na kole, ale dostatečně pružná pro chůzi: index tuhosti 3.0
  • Naše nejměkčí a nejpohodlnější vložka BG pro pohodlnou jízdu na kole a komfort při chůzi
  • Gumová podrážka s MTB pneumatikou inspirovaným vzorkem pro spolehlivou chůzi
  • Svršek ze semišové kůže s prodyšnými panely
  • Svrchní přezka pro bezpečné upnutí také chrání tkaničky před řetězem
  • Připraveno pro SPD kufry s dvěmi šrouby, kompatibilní s většinou MTB pedálů

 

Helmy

Statistiky hovoří jasně. Ve velkém procentu případů mohla přilba nejen zabránit úrazu, ale i zachránit život. Ostatně děti do patnácti let jsou ze zákona povinny mít přilbu při jízdě na kole nasazenou. Při koupi je dobré vyzkoušet si helmy od různých výrobců, protože každý vyrábí trochu jiný vnitřní tvar přilby. Počítejte s tím, že přilbu budete mít na hlavě dlouhou dobu, takže každé místečko, které vás tlačí, může po delší jízdě přivodit nepříjemnou bolest hlavy. Zkuste nastavit upínací mechanismus, nasadit přilbu na hlavu a dotáhnout. Dobré je i potřepat hlavou. Ukáže se, jak přilba sedí.

Základem je tvrzený polystyren. Na povrchu jej doplňuje skořepina vyrobená z materiálu odolného vůči nárazu. U levných přileb je pouze přilepená, nejčastěji jen po obvodu přilby. Pokud však chcete své zdraví chránit opravdu účinně, vyplatí se požadovat model vyrobený takzvanou in-mold technologií. Dobré odvětrávání ovlivňuje počet větracích otvorů, jejich umístění a tvarování.

Důležité upnutí je pásek pod bradou. Nelze však doporučit obyčejný suchý zip, mnohem lepší je plastová přezka. Pásek zajistí pouze to, že přilba nespadne z hlavy. Neřeší její optimální usazení. Existuje proto ještě druhý upínací systém, který lépe fixuje přilbu na hlavě. Ideální je volit takový mechanismus, který lze ovládat jednou rukou i při jízdě.

Woman´s Vice od Specialized

Woman´s Vice od Specialized

Women’s Vice 1799 Kč

Tato vysoce funkční helma je určená pro all-mountain sportovce, kteří chtějí optimální ochranu. Masivní odvětrávací kanálky (testované ve větrném tunelu) a systém nastavení HeadSet SL s otočným kolečkem. Helma Vice je naším technologicky nejvyspělejším MTB modelem.

  • Splňuje jednu nebo více z následujících bezpečnostních norem pro cyklistické helmy: CPSC, SNELL B-95, CE a AS/NZS
  • Větší ochrana zátylku pro perfektní bezpečnost a trvanlivost
  • Hlavový SL stahovací systém výškově nastavitelný do čtyř pozic je bezpečný a snadno nastavitelný za jízdy, dokonce i dlouhoprstých rukavicích
  • Optimalizované větrání 4th Dimension Cooling – upravuje proud vzduchu přes Mouthport do vnitřních ventilačních kanálů
  • Šrouby přimontovaný MTB štítek ladí s barvou helmy
  • Konstrukce skořepiny pro totální ochranu a zvýšení pevnosti a odolnosti
  • Kompozitní vnitřní výztuž a Instrap pavučinový systém minimalizuje váhu
  • Lehké a jednoduché U-turn stahovací sponky pásku

 

Servis

Kvalitní kolo pro běžného uživatele stačí poslat do servisu jednou před sezonou, pokud již tak nebylo uděláno po sezoně. V servisu vám zkontrolují délku řetězu, zkontrolují brzdy a provedou overview celého kola. Nedostatky vám samozřejmě ihned odstraní. U kol, která se používají k závodům a jejich uživatel je opravdový sportovec, je dobré kontrolovat namáhané součástky více často, pro předejití větším závadám. U odpružených částí je dobré po každé vyjížďce otřít kluzáky odpružení, aby se do vidlic a tlumičů nedostal nepořádek.

Doporučuje se kolo dát do servisu na podzim, aby vám ho zakonzervovali, a bylo přichystáno pro první jarní dny. Na jaře totiž bývá v servisech nabito a oprava vašeho kola by trvala dlouho.

Servisní balíček na výlet

Na jakýkoliv cyklistický výlet je dobré mít v batůžku přichystanou duši, lepení na duši, pumpičku, drobné nářadí – imbusové klíče, nýtovač řetězu. Pro více denní výlety je dobré si přibalit také malé balení oleje.

Připravila: Katka
foto: archiv, Specialized
12. 4. 2012

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků