Rodina

Tip pro milovníky kávy: víte, co pijete?

Sbírání kytiček

Máte rádi kávu v různých podobách, jen občas tápete, co přesně znamenají? S námi budete v obraze za chviličku!

Někdy jde skutečně jen o kávu, jindy si pochutnáváte na kávě s menším či větším podílem mléka.

Staré dobré espresso

Oblíbený nápoj by měl mít objem do 30 ml, namletá káva se extrahuje 20 až 30 sekund. Chceme-li připravit dokonalé espresso, pak musíme použít 14 g kávy. Základním kritériem hodnocení kvality extrakce je kávová pěna na povrchu, zvaná crema, jež se během ní vytváří.

Ristretto

Tato káva je vlastně menší espresso, počítejte s objemem přibližně 20 ml. V čem se liší? Extrahuje se kratší čas, a díky tomu obsahuje méně kofeinu.

Co je flat white

Tento nápoj se připravuje z 21 g kávy, které se extrahují stejně dlouho jako u ristretta. Na rozdíl od něj se však ještě přidává teplé mléko s pěnou, jež by měla vytvořit přibližně 0,5 až 1 cm vysokou vrstvu.

Espresso lungo neboli americano

Klasické espresso se doplňuje horkou vodou, nejčastěji v poměru 1:5.

Nedáte si espresso macchiato?

Opět se bavíme o espressu, jen s přidanou kapkou mléčné pěny do cremy.

Máme rádi cappucino

Skládá se z espressa a teplého mléka, pokud to však chcete přesně, podle klasické italské receptury jde o poměr 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny.

Oblíbené caffè latte

Dnes velmi populární, v podstatě mléčný nápoj. Jak se připravuje? Do sklenice se nalije určitý poměr mléka, které se našlehá, a následně se rychle prolije espressem. Na povrchu zůstává bohatá mléčná pěna. Tento nápoj se nabízí různě velký, například primo počítá s 30 ml kávy, medio s 60 ml kávy, massimo s 80 ml kávy.

A co pak je latte machiato? Rovněž jde o velmi mléčný nápoj, jen s větším poměrem pěny než u caffè latte. Liší se i vzhledově, vyznačuje se třemi vrstvami barev: pěna – káva – pěna. Toho docílí barista pomalým prolitím espressa přes pěnu.

S cukrem, nebo raději bez?

Pokud je káva správně upražená a následně dokonale připravená baristou, splňuje základní chuťové profily (sladkost, slanost, kyselost, hořkost). Proto ji už nemusíte doslazovat. Chcete-li však přece jen kávu něčím dochutit, pak místo mléka raději sáhněte po cukru, který by měl podtrhnout chuť kávy a espresso by tak mělo chutnat jako kávový bonbonek.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: Costa Coffee
Zdroj fotografií: Lina Kivaka Pexels
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků