Domácnost

Vánoční dekorace: vyrobené doma i z obchodů

Sbírání kytiček

Jste šikovné? Pak si určitě vyrobíte sváteční dekorace samy. A my ostatní se spolehneme na nabídku z obchodů. Jak si tedy vyzdobit domov?

Z procházky i z obchodu

Jednoduché věnce, svícny a další dekorace včetně girland si můžete vytvořit z přírodnin nasbíraných v lese. Z víkendové procházky se vraťte domů bohatší o větvičky jehličnanů, odkvetlé traviny, šišky i půvabné bobuloviny. Efektně vypadají také šlahouny planého plaménku, lidově zvaného „starcovy vousy“. Další zdroje poskytne kuchyně. Dejte si na stranu skořici, hřebíčky, hvězdičky badyánu, nachystejte si sušené plátky citrusů.

Anebo si materiál pro tvorbu kupte. Prodávají se jak přírodniny, tak jejich půvabné napodobeniny. Samozřejmě nezapomeňte ani na provázky, drátky či lepidlo, rovněž si vyrobte nebo kupte korpusy pro budoucí dekoraci, a můžete se pustit do tvoření.

Co je in

Například efekt zasněžení, který je patrný u mnoha vánočních dekorací, a také se nedá přehlédnout u svátečního venkovního osvětlení. Tak neváhejte a svou dekoraci nakonec „posypte“ popraškem umělého sněhu.

Letos jsou in rovněž neotřelé přírodní materiály, například větvičky s trny, kamínky, lískové oříšky, granátová jablíčka a podobně. Ostatně – není vždy nutné vytvářet složitou dekoraci. Zaručeného efektu dosáhnete už jen vhodným poskládáním jednotlivých přírodnin k sobě, třeba na tác nebo skleněný talíř.

Dekorace z obchodu

Nedají se přehlédnout tradiční kombinace zelené a červené, samozřejmě zlatá, stříbrná či bílá. V kurzu jsou rovněž jemné odstíny barev. A materiály? Hodně se vracejí dekorace z přírodnin, v obchodech si tak můžete pořídit opravdu velice vkusná zvířata, klasické hvězdy, stromečky nebo vyřezávané ozdoby či vyrobené z proutí. Podobně jako vloni, i letos do mnoha domácností „přiletí“ nejrůznější ptáčci, zdobení skutečným peřím. Z dalších materiálů se opět tradičně sází na sklo, keramiku, kov a moderní plast, hodně populární je i polyresin vyrobený na bázi pryskyřic.

Ozdoby nejen na stromeček

V posledních letech se stále více prosazuje velice sympatický trend – vánoční ozdoby se stávají součástí nejrůznějších dekorací, už dávno nepatří jen na stromy. Prostorově rozměrnější můžete libovolně zavěsit, například na okraj závěsů či záclony, na kliku u okna, na dveře, na lustr. Zajímavě rovněž vypadají koule poskládané do vyšší a hlubší vázy. Drobnější se používají jako doplněk věnců a dalších dekorací. Ozdoby se také stávají součástí slavnostně prostřené tabule, nahrazují například kroužky na ubrousky.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: OBI
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků