Domácnost

Dekorace (nejen) k nakousnutí

Sbírání kytiček

Jak to jen udělat, aby sváteční dekorace ladily nejen oku, ale i chuťovým buňkám? Máme pro vás řešení, a hned tři! Pokud se vám zalíbí, můžete jich připravit více – něco si necháte doma a další věnujete třeba kamarádce.

Čokoládové dárečky

Suroviny (na 20 kusů):
Na těsto: 125 g změklého másla, 100 g moučkového cukru, 2 zarovnané polévkové lžíce kakaa, 55 g suchých dortových oplatek, 100 g mletých mandlí, 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker
Na ozdobení: 1 balíček Polevy tmavé, 1 krabička Tubiček na zdobení Dr.Oetker (4 barvy)

Jak na to:
Máslo, moučkový cukr a kakao zpracujte elektrickým ručním šlehačem do pěny. Oplatky rozdrobte a s mandlemi je vmíchejte do máslové pěny. Tmavou polevu rozehřejte podle návodu, přidejte do těsta a ručně prohněťte tak, aby vznikla kompaktní hmota. Těsto rozválejte mezi dvěma potravinovými fóliemi na obdélník silný asi 1 cm a dejte na 1 hodinu do chladničky ztuhnout. Těsto nakrájejte na čtverce o rozměrech asi 3 x 3 cm. Kostky namáčejte v tekuté tmavé polevě. Po ztuhnutí ozdobte tubičkami cukroví podle vlastní fantazie anebo tak, aby vznikly dárečky.

Čokoládové dárečky

 

Andělský likér
Tento tip jsme pro vás vybrali z novinkové publikace Láska prochází kuchyní – Uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek, kterou letos na podzim vydalo nakladatelství Smart Press (za 499 Kč).

Suroviny (na 1,5 l likéru):
2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka (á 397 g), 620 g neslazeného kondenzovaného mléka, 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 vanilkový lusk, 2 hřebíčky, 1 lžička mleté skořice, 500 ml bílého rumu

Jak na to:
V rendlíku zahřejte neslazené kondenzované mléko a přidejte koření. Vanilkový lusk nejprve podélně překrojte, aby se aroma lépe uvolnilo. Nechte v mléce 24 hodin louhovat. Druhý den celé koření vyndejte. Z lusku špičkou nože vyškrábněte z lusku semínka a vraťte je do mléka (lusk opláchněte, usušte a rozmixujte s krystalovým cukrem na jemný prášek, který použijete jindy). Kořením provoněné mléko smíchejte s karamelovým kondenzovaným mlékem, nejlépe ponorným mixérem. Postupně přilévejte bílý rum. Likér naplňte do připravených lahviček a nechte rozležet.

Andělský likér

 

 

Perníková chaloupka

Další půvabnou dekoraci si rovněž vytvoříte hravě. Nejprve si pořiďte vykrajovátka Snökul IKEA (sada na perníkovou chaloupku obsahuje 4 díly a stojí 129 Kč), potom si připravte svoje osvědčené perníkové těsto, které rozválejte na několik milimetrů vysoký plát. Z něho vykrojte potřebné tvary, položte je na pečicí papír a vložte do předehřáté trouby – přitom lze použití i pečicí podložku, která vydrží teploty až do 250 °C. Upečené díly do sebe jednoduše zasuňte a ozdobte podle libosti.

Perníková chaloupka Ikea

 

Připravila: Marcela
Foto: Dr.Oetker 2x, nakladatelství SmartPress a IKEA
13. 12. 2013

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků