Domácnost

Historie pánve

Sbírání kytiček

Dnes je pánev běžnou součástí kuchyňského vybavení, zjistili jsme ale, odkud se vzala. Věděli jste, že ji znali už ve starověké Mezopotámii? Člověk by řekl, že jde o vymoženost moderní doby, jenže omyl. Archeologické nálezy potvrdily, že už starověcí kuchaři v Mezopotámii připravovali různá jídla v mělké nádobě na otevřeném ohni. A zjistili, že jídlo má opravdu lepší chuť.

Jak to bylo na začátku

Od Mezopotámie se vývoj pánve samozřejmě posunul. Až od 1. století n. l. se více začalo experimentovat s různými materiály a konstrukčními řešeními. Například praktické madlo, které usnadnilo manipulaci s rozehřátou nádobou.

Pánev v Evropě

V Asii se experimentovalo s materiály pánve dávno před tím, než se tato nádoba dostala vůbec do Evropy. Nicméně litinovou pánev poznali Evropané teprve na přelomu 10. a 11. století. A tento druh materiálu přečkal mnohá staletí.  Teprve na přelomu 20. století se začaly vyrábět pánve hliníkové. A to z toho důvodu, že  výroba hliníku byla do té doby velmi složitá.

První moderní materiály

Teprve v první polovině 20. století byla vyrobena ve Švédsku pánev z nerezové oceli. A nyní se dostáváme k moderním pánvím a hlavně materiálům. V dnešní době milujeme nepřilnavé povrchy, díky kterým můžeme  na pánvi péct a smažit téměř bez tuku. První pánev s nepřilnavým povrchem se objevila v roce 1954 ve Francii. Nechal si ji patentovat Marc Gregoire.

Nová generace

Nejnovějším oblíbeným materiálem je titan. Jde o pánve nové generace, které jsou obohaceny o nepřilnavé povrchy. Jsou odolnější proti oděru a opotřebení, lze je mýt v myčce a můžete na ně použít kovové náčiní.

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Tefal
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků