Dvě hodiny pochutnání vás čekají na dnešní premiéře filmu Láska na kari. Budou prošpikované vskutku různorodými chutěmi, okořeněné patřičnou dávkou romantiky, ale i srovnáním dvou světů. Tak dobrou chuť!

Žánr: romantika

Režie: Lasse Hallström

Scénář: Steven Knight, Richard C. Morais

Kamera: Linus Sandgren

Hudba: A.R. Rahman

Hrají: Helen Mirren, Charlotte Le Bon, Rohan Chand, Manish Dayal…

Film Láska na kari byl natočený podle románu Richarda Moraise. Což je velice podstatné, protože právě tato kniha okouzlila moderátorskou hvězdu Oprah Winfrey už před pár lety. Právě ona a další neméně slavné jméno, režisér Steven Spielberg, jsou producenty tohoto snímku. „Od první chvíle, kdy jsem si přečetla scénář, jsem věděla, že tenhle film chci produkovat,“ konstatuje Oprah. „Jídlo pomáhá mísit různé kultury a dává nám schopnost zasáhnout do života druhých.“

Kombinace chutí

V jednom francouzském městečku provozuje paní Mallory v podání poněkud přísné Helen Mirren vyhlášenou restauraci, ověnčenou Michelinskými hvězdami. Co si budeme pvoídat, tahle dáma je suchar v sukni. Ovšem právě do těchto končin se přistěhuje indická rodina a ta si otevře svůj gurmánský podnik. Hned naproti přes ulici. A tady žádná suchařina nemá místo, tady to žije. Souboj vařeček a nožů může začít začíná…

Nejprve kino, pak večeře

Jak asi dopadne střed dvou kuchařských světů – francouzské a indické kuchyně, ale i rozdílných kultur? A jakou roli tu bude hrát láska nejen k jídlu? Kromě samotného příběhu se těšte nejen na známá jména, ale také na nádhernou krajinu a vybrané lahůdky francouzské gastronomie i tradiční indické kuchyně. „Nechoďte na večeři, než půjdete do kina, nechte si to až po filmu,” říká Helen Mirren. “ Dáte na její radu?

Tip na víkend – pro mlsné jazýčky

Pokud byste chtěli ochutnat recepty z filmu, máte k tomu jedinečnou příležitost hned tento víkend – navštívíte-li 6. až 7. září Foodparade. Tento festival nejrůznějších chutí se odehraje na v zahradách pražského trojského zámku.

Nebo si uvařte doma

Nabízíme vám recept z filmu na Kašmírský pilaf z rýže basmati – pochutnejte si!
Suroviny pro 6 osob:
Na rýži: 3 šálky rýže basmati, 5 šálků vody, 3 polévkové lžíce oleje, 3 zelená zrnka kardamomu, 3 hřebíčky, velká špetka soli, 1 čajová lžička kurkumy, 8 – 10 snítek šafránu.
Na oblohu: 4 polévkové lžíce bobulek dřišťálu (nebo brusinek), osmahlých na másle, 4 polévkové lžíce pražených kešu oříšků, 2 polévkové lžíce pražených sekaných mandlí, 4 polévkové lžíce opečené šalotky, 3 polévkové lžíce lístků máty, 2 čajové lžičky lístků koriandru.

Jak na to: Dejte rýži do velké mísy, kterou naplňte studenou vodou. Rukou zrnka promíchejte a potom vodu slijte. Takto rýži propláchněte ještě sedmkrát, až bude voda zcela čirá. Zalijte rýži v míse vlažnou vodou a nechte ji 20 minut nasáknout, pak vodu slijte.
Do malého hrnce dejte zahřívat vodu. Mezitím rozpalte olej v kastrolu, přidejte kardamom a hřebíčky. Opékejte asi minutu, až koření začne vonět. Přidejte slitou rýži a promíchávejte, aby se obalila v oleji. Když se rýže začíná přichytávat ke dnu kastrolu (trvá to asi 1 – 2 minuty), přidejte zahřátou vodu, šafrán, kurkumu a sůl. Přiveďte k varu. Promíchejte rýži špachtlí a přikryjte pokličkou. Snižte plamen na minimum. Nechte vařit 5 – 7 minut. Vypněte sporák a vše nechte usadit po pokličkou asi 15 minut. Načechrejte pilaf a ozdobte ho ingrediencemi na oblohu. A prostřete k večeři.
 

Připravila: Marcela
Foto: archiv Bontonfilm
4. 9. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků