Džem z bezových květů

Domácí bezová limonáda patří k tomu nejúžasnějšímu, čím nám babičky dovolovaly hasit žízeň. Z voňavých bezových květů však kromě limonády zvládnete jednoduše připravit i džem.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Bezový džem učaruje nejen svěží letní chutí, ale i drobnými kvítečky, které v hotovém džemu zůstanou a skleničku krásně ozdobí.


Co potřebujete

Na sirupový základ:

200 g třtinového cukru, 800 ml vody, šťáva z 1 citronu, 20 bezových květů 


Na džem:

trocha zázvoru podle chuti, kůra a šťáva z 1 citronu, 2 Želírfixy 2:1 Labeta, kvítky ze 2 velkých bezových květů 


Postup

Sirupový základ:

Třtinový sirup spolu s vodou svaříme po dobu 5-10 minut na mírném ohni. Po vychladnutí přidáme citronovou šťávu, promícháme a přidáme bezové květy, které lehce zatížíme, aby zůstaly pod hladinou. Necháme přes noc louhovat v lednici. 


Dokončení džemu:

Vylouhovaný sirup přecedíme, přidáme nastrouhaný zázvor (bez vláken), nastrouhanou citronovou kůru a Želírfixy 2:1 a povaříme 3-5 minut. Ke konci přidáme citronovou šťávu, která džem dochutí a zároveň podpoří ztuhnutí. Po odstavení z plotny přidáme natrhané kvítečky z bezových květů. Vznikne tak na pohled nezapomenutelný džem plný drobných kvítků. 

Horký džem nalijeme do čistých skleniček, zavíčkujeme, postavíme dnem vzhůru a necháme zchladnout. 


KP

Foto: Labeta

DISKUZE K ČLÁNKU

3

dobrý,náročný recept ted to dělat nebudu,nejsou už květy

ODPOVĚDĚT

2

když kvete dělám limonádu

ODPOVĚDĚT

2

dělám bezový med

ODPOVĚDĚT

2

Bezový sirup dělávala moje babička, byl vynikající, je to vzpomínka na moje dětství. Džem jsem nikdy nedělala ani nejedla. Doma pijeme jen vodu, tak nedělám sirupy.

ODPOVĚDĚT

4

Bezový sirup také dělám, máme ho rádi.

ODPOVĚDĚT

4

Bez už odkvetl...já dělám každoročně bezový sirup...

ODPOVĚDĚT

1

Tohle, včetně medu z pampelišk jsme vyráběly už kdysi dávno, teď na to nějak není čas.

ODPOVĚDĚT

1

u nás je bez také odkvetlý

ODPOVĚDĚT

5

mám udělaný bezový sirup, a tenhle recept se mi zdá dost náročný na čas, a džemy moc nejíme, zůstanu u sirupu i příští rok

ODPOVĚDĚT

4

zajímavý recept, ale u nás je už černý bez odkvetlý

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (10 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

ilustrační obrázek

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

ilustrační obrázek

Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Žádný apríl, nové TopRecepty.cz s řadou vychytávek spatřily dnes světlo světa. Pojďme si ukázat, jak...

ilustrační obrázek

Tak vařím já

Hledáte tipy na chutné, rychlé a kaloricky vyvážené recepty? Pak sáhněte po nové kuchařce, kterou...

ilustrační obrázek

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

ilustrační obrázek

Soutěžte se svým náročným receptem a vyhrajte kulinářský kurz s renomovaným šéfkuchařem

Vaříte rádi? Máte nějaký recept na přípravu opravdu složitého pokrmu?

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

GRANDOPTICAL ZKUŠENOSTI

Dobrý den, měla bych tady na vás dotaz. Kupoval jsme si někdo ...

PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU

Ahoj ráda bych si pročistila organismus,ale nevím co si mám ...

HUBNUTÍ

Jak se vám holky podařilo zhubnout? Prosím o vaše ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz