Maďarská kuchyně: recept na Halázslé, palačinky s tvarohem a koprem a hovězí guláš

V kuchyni této středoevropské země hraje prim výrazné koření. Maďarská jídla jsou nám v něčem velmi blízká, ale mají i orientální šmrnc, který je pro nás synonymem exotiky. Rozpalte své smysly s maďarskou kuchyní!

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Maďarská kuchyně je pestrobarevným tavicím kotlíkem, v němž se mísí mnoho různých národních vlivů. Připomíná učebnici maďarské historie, spojuje v sobě totiž turecké, bulharské i tatarské vlivy se středoevropskou kuchyní. Najdete v ní tedy pokrmy důvěrně známé z naší či slovenské kuchyně, jako jsou halušky, palačinky, langoše, zelí na mnoho způsobů, či štrúdl, ale na druhou stranu i exotické prvky a hojnost koření. 


Vášeň Maďarů pro papriku je chronicky známá, ale nešetří ani česnekem, cibulí, rajčaty a zakysanou smetanou, kterou s oblibou ozvláštňují omáčky. S naší kuchyní ji spojuje také obliba sladkovodních ryb, ne nadarmo je jedním ze symbolů Maďarska jezero Balaton. Poměrně známé jsou u nás i maďarská jídla z masa, i když ruku na srdce, kdo zná opravdu do všech detailů rozdíl mezi gulášem, perkeltem a paprikášem? Zorientujte se konečně v kuchyni této blízké země, která nás může v mnohém inspirovat! Za pozornost stojí i proslulá maďarská vína a typická meruňkovice.


Typická  maďarská jídla

Dobošův dort – typický dort, jehož recept údajně vymyslel maďarský šéfkuchař Dobos ve druhé polovině 19. století


Halázslé – tradiční rybí polévka ze sladkovodních ryb, kterou si původně připravovali rybáři na březích Dunaje


Pogácsa – maďarské „pagáče“ jsou kulaté nakynuté buchty s mřížkou. Mohou být slané i sladké a nejlépe chutnají ještě teplé.


Paprikáš – neobejde se bez masa, smetany a papriky Perkelt – jednoduchá varianta na guláš s malým množstvím šťávy


Tahroňa – maďarská těstovina, která se většinou vyrábí podomácku


Tokáň – pokrm z masa, většinou hovězího či skopového, okořeněný novým kořením a majoránkou Tokajské víno – vzácné víno žlutavé barvy z oblasti Tokaj


Halázslé

Ingredience:

1 kapr

1 lžička sladké papriky

3 cibule

sůl a pepř


Postup:

Jemně nasekáme cibulku, a pak ji necháme rozvařit ve vodě. Přisypeme papriku, osolíme a ve vývaru rozvaříme hlavu a odřezky masa z kapra. Mezitím zvlášť upečeme osoleného kapra nakájeného na jemné proužky a uvaříme jikry. Vývar pak přecedíme přes cedník a zalijeme jím maso a jikry. Rybí proužky by měly zůstat vcelku, v tom totiž spočívá zvláštní kouzlo této proslulé maďarské speciality.


Tip: Když do polévky přidáte trochu bílého vína, sníží se riziko, že se kapří maso bude rozpadat.



Palačinky s tvarohem a koprem

Ingredience:

1 litr hladké mouky

5 vajec

mléko

olej

sůl


Náplň:

250 g tvarohu

snítka čerstvého kopru

sůl


Postup:

Z mouky, žloutků a mléka uhněteme těsto, do kterého pak přidáme našlehané a jemně osolené bílky. Pak připravíme jednoduchou náplň – tvaroh osolíme a smícháme s nasekaným koprem. Palačinky osmažíme na pánvi a plníme náplní.


Tip: Palačinky můžete také vyskládat na sebe, proložit náplní a zapéct v troubě. 


Hovězí guláš

Ingredience:

1 kg hovězího masa

cibule

1 lžíce hladké mouky

½ rajčatového protlaku

1 litr vývaru česnek

1 lžíce sladké papriky

olej

l


Postup:

Nasekanou cibulku osmahneme na oleji, přidáme maso a orestujeme. Pak přidáme papriku a protlak a vývar. Maso podusíme nejméně hodinu, pak ho vyndáme z hrnce a zbylou šťávu zaprášíme moukou a povaříme. Podle potřeby zředíme vodou a nakonec smícháme s masem.


Tip: Můžete přidat i špetku pálivé papriky.


Připravila: Eva

Foto: 

DISKUZE K ČLÁNKU

1

Samé dobroty.

ODPOVĚDĚT

2

Samé dobroty.Zaujaly mě ty palačinky s tvarohem a koprem.

ODPOVĚDĚT

2

vše zbaštím,Mad'arskou kuchyni mám ráda

ODPOVĚDĚT

2

Zajímavé maďarské speciality...

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (4 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

ilustrační obrázek

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

ilustrační obrázek

Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Žádný apríl, nové TopRecepty.cz s řadou vychytávek spatřily dnes světlo světa. Pojďme si ukázat, jak...

ilustrační obrázek

Tak vařím já

Hledáte tipy na chutné, rychlé a kaloricky vyvážené recepty? Pak sáhněte po nové kuchařce, kterou...

ilustrační obrázek

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

ilustrační obrázek

Soutěžte se svým náročným receptem a vyhrajte kulinářský kurz s renomovaným šéfkuchařem

Vaříte rádi? Máte nějaký recept na přípravu opravdu složitého pokrmu?

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

SUCHÁ POKOŽKA

Dobrý den, prosím co vám pomáhá na suchou pokožku? co ...

HODINKY PRO DÍTĚ S GPS

Ahoj dámy, především maminky :-)
Zajímají mě ...

VITAMINY PRO OTĚHOTNĚNÍ

Maminky,existují nějaké vitaminy nebo pilulky, které asi ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz