Gastro

Obrácený třešňový koláč

Sbírání kytiček

Jaro už je v plném proudu a léto se pomaličku chystá. K němu patří i sezónní ovoce, v našem případě třešně. Vyzkoušejte báječný třešňový koláč „naruby“.

Připravte si

● 500 g třešní bez pecek 

● 2 hrsti mandlových plátků 

Na karamel

● 100 g Hery máslová příchuť 

● 100 g cukru krupice 


Na těsto 

● 300 g polohrubé mouky 

● 1/2 lžičky jedlé sody 

● špetka soli 

● 100 g Hery máslová příchuť 

● 120 g cukru moučka 

● 2 vejce 

● 150 g kysané smetany 

● 100 g smetany ke šlehání


Postup

Nejprve si ze 100 g cukru a 100 g Hery si připravte karamel. Do rozehřátého hrnce nasypte cukr, který se začne rozpouštět a zlátnout. Když začne chytat tmavě zlatou barvu, můžete odstavit hrnec z plotny a opatrně přidejte Heru a rozmíchejte. Nelekejte se, bude chvíli trvat, než se obě suroviny spojí. Dávejte pozor, aby karamel z cukru nebyl moc tmavý, byl by hořký.


Připravenou formu si vymažte Herou, hlavně boky. Potom do ní na dno nalijte karamel. Na ten naskládejte nebo nasypte vypeckované třešně, které posypte mandlovými plátky.


Měkkou Heru (100 g) a cukr moučka začněte společně šlehat. Až se spojí, přidejte nejdříve jedno vejce, zašlehejte, a poté i druhé. Po chvíli šlehání budete mít světlou hladkou pěnu. Do pěny přidejte polovinu mouky, zašlehejte. Teď kysanou smetanu a smetanu ke šlehání. Opět zamíchejte. A nakonec zbylou mouku, smíchanou se sodou a špetkou soli. Umíchejte hladké, celkem málo tekuté těsto, které opatrně přeneste na třešně a uhlaďte. Pracujte jemně, aby vám třešně moc necestovaly po dně.


Pečte na 180 °C, asi 45 až 50 minut. 


Povrch koláče bude zlatavý. Vyndejte z trouby a ihned vyklopte na připravenou podložku. Nechejte trochu vychladnout a můžete podávat.


Zdroj: Hera

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků