Gastro

Banánová žemlovka

Sbírání kytiček

Ani žemlovka nemusí znamenat vždycky jen kombinaci jablek a veky. Rohlíky ale nepřekvapí zdaleka tolik jako použití banánů v náplni. Báječná kombinace!

  1. Příprava: 20 minut

Pečení: 30 minut

 Pro 4 osoby:

 5 rohlíků
5 banánů
100 g rozinek, předem namočených v rumu
450 ml smetany (30%)
80 g cukru
5 vajec
špetka soli
lžička vanilkového extraktu
máslo na vymazání formy

Postup přípravy:

  1. Troubu předehřejte na 170 oC. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin.
  2.  Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl, 50 g cukru a nakonec přimíchejte smetanu.
  3.  Nakrájejte rohlíky a banány na plátky, promíchejte s rozinkami a vše přendejte do zapékací mísy.
  4. Zalijte smetanovou směsí a dejte asi na 20–30 minut péct.
  5. Bílky ušlehejte do polotuha a postupně přidávejte zbytek cukru.
  6. Ušlehaný tuhý sníh přidejte před koncem pečení na žemlovku a ještě krátce zapečte.

Tip: Jako základ můžete použít jakékoliv bílé pečivo (toastový chléb, veku, klidně i vánočku).
 
Z knihy Chléb v hlavní roli, vydal Smart Press 2010
Foto: Smart Press

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků