Gastro

Dýňový gratén

Sbírání kytiček

Dnes pro vás máme netradiční přílohu, která se ideálně hodí k vepřovému nebo hovězímu masu. Recept nám poskytla rodinná kavárna Králík v rádiu.

Suroviny:

 

2 střední dýně Hokkaido (nebo jiné, ale počítejte s tím, že ostatní druhy budete muset oloupat) 

1 litr plnotučného mléka 

100 g másla 

1 – 2 stroužky česneku (dle chuti) 

muškátový oříšek (dle chuti) 

 hladká mouka na zahuštění 

 sůl a pepř 

Dýni rozkrojte na polovinu a zbavte ji semínek. V robotu ji nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe se vám s dýní bude pracovat, když se vám podaří plátky mít zároveň co největší, aby se snadno kladly do pekáče. 

Příprava bešamelu: 

Rozpusťte si v rendlíku máslo a přidejte cca 100 gramů hladké mouky. Promíchejte a krátce ji orestujte. Ihned poté vlijte do hrnce mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované kašovité konzistence. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle vaší chuti. 

Pokud chcete mít bešamel s nádechem česneku, stroužek česneku na prkýnku dlaní silou rozdrťte a pokrájejte na drobno. Takto se z něj vyloučí mnohem více vonných silic. Česnek přidejte zároveň s mlékem. 

Hlubší pekáč si vyložte pečicím papírem a poklaďte vrstvu dýňových plátků. Následuje vrstva bešamelu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít pekáček plný. Nejsvrchnější vrstva ale musí být bešamel. Vložte do trouby a pečte na 140 stupňů, dokud nebude svrchní bešamel zbarven dozlatova.

Připravila: Katka
Foto: rodinná kavárna Králík v rádiu

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků