Dnes pro vás máme netradiční přílohu, která se ideálně hodí k vepřovému nebo hovězímu masu. Recept nám poskytla rodinná kavárna Králík v rádiu.
Suroviny:
2 střední dýně Hokkaido (nebo jiné, ale počítejte s tím, že ostatní druhy budete muset oloupat)
1 litr plnotučného mléka
100 g másla
1 – 2 stroužky česneku (dle chuti)
muškátový oříšek (dle chuti)
hladká mouka na zahuštění
sůl a pepř
Dýni rozkrojte na polovinu a zbavte ji semínek. V robotu ji nakrájejte na co nejtenčí plátky. Lépe se vám s dýní bude pracovat, když se vám podaří plátky mít zároveň co největší, aby se snadno kladly do pekáče.
Příprava bešamelu:
Rozpusťte si v rendlíku máslo a přidejte cca 100 gramů hladké mouky. Promíchejte a krátce ji orestujte. Ihned poté vlijte do hrnce mléko a míchejte, dokud směs nezhoustne do požadované kašovité konzistence. Přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř podle vaší chuti.
Pokud chcete mít bešamel s nádechem česneku, stroužek česneku na prkýnku dlaní silou rozdrťte a pokrájejte na drobno. Takto se z něj vyloučí mnohem více vonných silic. Česnek přidejte zároveň s mlékem.
Hlubší pekáč si vyložte pečicím papírem a poklaďte vrstvu dýňových plátků. Následuje vrstva bešamelu. Takto pokračujte, dokud nebudete mít pekáček plný. Nejsvrchnější vrstva ale musí být bešamel. Vložte do trouby a pečte na 140 stupňů, dokud nebude svrchní bešamel zbarven dozlatova.
Připravila: Katka
Foto: rodinná kavárna Králík v rádiu