Tento recept kombinuje hrušky, podmáslí a koření, což vypadá hodně lákavě.
Vystačí na: asi 16 porcí
Doba přípravy: asi 40 minut
Doba pečení: asi 40 + 20 minut
Na těsto:
500 g hrušek
1 PL šťávy z citrónu
200 g změklého másla nebo margarínu
150 g hnědého cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu
1 zarovnaná PL mleté skořice
1 zarovnaná KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého muškátového květu
4 žloutky
400 g hladké mouky
1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva Dr.Oetker
1/2 KL Jedlé sody Dr.Oetker
70 g tekutého medu
250 ml podmáslí
Na bezé:
4 bílky
špetka soli
100 g moučkového cukru
Ještě potřebujeme:
koláčovou formu (0 28 cm)
elektrický ruční šlehač
Příprava:
1. Na přípravu těsta hrušky oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a pokapeme šťávou z citrónu.
2. V míse vyšleháme máslo nebo margarín elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dohladka. Přidáme cukr, vanilínový cukr, kůru, skořici, zázvor, muškátový květ a žloutky a šleháme asi 1 minutu. Mouku smícháme s kypřicím práškem a sodou a střídavě s medem a podmáslím vyšleháme na středním stupni dohladka. Zlehka vařečkou vmícháme hrušky. Těsto naneseme do vymazané a moukou vysypané formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a předpečeme. Elektrická trouba: 180 °C Horkovzdušná trouba: 160 °C Plynová trouba: stupeň 3 Doba pečení: asi 40 minut
3. Na přípravu bezé v míse vyšleháme bílky se solí na nejvyšším stupni dotuha. Krátce zašleháme cukr. Bezé naneseme na horký koláč a pomocí lžíce vytvoříme malé prohlubně. Vložíme do trouby a pečeme při teplotě uvedené v bodě 2. Doba pečení: asi 20 minut
4. Koláč necháme ve formě vychladnout.
Tip: Pro lepší chuť můžeme med nahradit javorovým sirupem.
Připravila: Katka
Foto: Dr. Oetker