Gastro

Zadáno pro gurmánky! 1. díl

Sbírání kytiček

Ráda poznáváte s přáteli nebo rodinou krásy české země a chtěla byste vědět, kde se při svých výletech můžete výborně a kvalitně najíst? Takzvané „gastrodovolené“, neboli cesty za dobrým jídlem a pitím, jsou mezi Čechy stále populárnější. Pomůžeme vám najít ten správný gurmánský ráj právě pro vás. Inspirujte se!

Stylový pivovar láká na steaky 

Chystáte se na výlet nebo dovolenou do Orlických hor? Kromě nádherné přírody, skvělých cyklostezek a početných hradů a zámků tady najdete také několik gurmánských restaurací, které rozhodně stojí za návštěvu. Jednou z nich je Měšťanský pivovar Hylváty v Ústí nad Orlicí se stylovou restaurací, pivnicí a kavárnou, který je skvělou zastávkou při jedné z nejfrekventovanějších podorlických cyklotras. Kdo by odolal domácí paštice s husími játry a mandlovými lupínky, jehněčímu kolínku s bramborovo-celerovým pyré nebo bryndzovým pirohům s baby špenátem? Milovníci masa budou nadšeni z bohaté nabídky steaků a zdejší čerstvě upečené exkluzivní domácí dezerty, to jsou skutečná umělecká díla. Výletníci i rodiny s dětmi ocení příjemné venkovní posezení na nádvoří pivovaru, samozřejmostí je dětské hřiště i útulná herna. Více informací: pivovar-ustinadorlici.cz

Venkovská romantika

Nevíte, kde strávit romantický večer se svou láskou, případně uspořádat rodinnou oslavu? V restauraci středočeského Park Hotelu Popovičky můžete ochutnat celou řadu českých i mezinárodních specialit z čerstvých surovin. Novým šéfkuchařem zdejší restaurace se stal talentovaný Petr Hajný, který při tvorbě nového jídelního lístku sekundoval uznávanému Janu Punčochářovi z pražského Grand Cru Restaurant & Bar.

Nové menu je založené na česko-rakouské kuchyni s odlehčenými prvky a důraz kladl šéfkuchař na jednoduchost, sezónnost a moderní přístup. Kuchaři používají lokální suroviny a každý den je k dispozici čerstvé pečivo z vlastní pekárny. Veškeré poctivě připravované pečivo či koláče, které se peče denně, si můžete také koupit v prodejně vedle hlavní hotelové budovy. „V hotelové restauraci si musíme zakládat na jednoduchosti, nic přehnaného. Maso, omáčka, příloha a zelenina,“ dodává Jan Punčochář. Park Hotel Popovičky najdete nedaleko Prahy v poklidné vesnici Popovičky.
Více informací: www.parkhotelpopovicky.cz

 
Hodování pod horami

Hledáte, kde si takzvaně dobít baterky? Dolní Morava je v zimě rájem lyžařů, od jara do podzimu pak cyklistů, turistů ale i milovníků wellness a zejména rodin s dětmi. Pokud se chcete opravdu výborně najíst, zavítejte do Wellness hotelu Vista a navštivte jeho restauraci Podbělka. Zjídelního lístku plného regionálních specialit si vybere každý, v nabídce jsou čerstvé ryby, zvěřina, grilovaná masa i steaky. A zkrátka nepřijdou ani ti, kteří preferují lehčí a bezmasé pokrmy. Dopřát si můžete lokální čerstvé i zrající sýry nebo domácí dezerty.

Dejte si několikachodovou večeři a rozmazlete své chuťové buňky. Šéfkuchař Petr Svoreň doporučuje například jelení hřbet sous vide s bramborovým knedlíkem se slaninou, filety ze pstruha pošírované v másle s květákovým pyré, vepřovou panenku s pečeným pórkem a zauzenými bramborami a omáčkou demi glace nebo smažený telecí řízek Určitě uvítáte, že speciální menu jsou připravená i pro děti.
Více informací: www.hotel-dolnimorava.cz

Připravila: Simona
Foto: archiv restaurací
17. 3. 2016

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků