Jaké jídlo zaručeně přiláká každého strávníka do kuchyně? Ano, tušíte správně – nočky s úžasně voňavou jahodovou omáčkou. Výsledkem dokonale vyvážené smetanově ovocné chuti bude největší kuchařova pocta – dokonale čisté talíře.
Ingredience na noky:
Kůra z jednoho citronu
500 g tučného tvarohu ve vaničce
300 g hrubé mouky (+ na podsypávání)
100 g hladké mouky
2 lžíce moučkového cukru
1 lžička vanilkového cukru
Špetka soli
4 vejce
Ingredience na omáčku:
600 g jahod
1 smetana (33%)
Pár lístků máty
Moučkový cukr podle chuti a sladkosti jahod
Postup:
Všechny ingredience na noky smíchejte v misce a vypracujte z nich lehce tuhé, ale pořád lepivé těsto.
Hojně si pomoučněte vál a dejte na něj 1/3 těsta. Z toho vytvarujte „hada“ a nakrájejte ho na stejné kousky. Z každého kousku rukama vytvarujte kuličku. Stejným způsobem připravte kuličky i ze zbylého těsta.
Do hrnce dejte vařit dostatek vody a až bude pořádně vřít, přidejte 1/3 noků. Až vyplavou na povrch, jsou hotové a děrovanou naběračkou je můžete vyndat. Stejně pokračujte i s dalšími noky. (Nevařte všechny najednou, protože by se zdeformovaly.)
Než budou hotové noky, připravte omáčku rozmixováním jahod se smetanou, cukrem a mátou. Do hlubokého talíře dejte omáčku, do ní vložte noky a vše ozdobte čerstvou mátou.
TIP: K podávání se hodí také zakysaná smetana nebo bílý jogurt.
Foto: www.akademiekvality.cz