Větrníkový dort

Dobrých receptů není nikdy dost. Dnes přinášíme jeden mimořádně povznášející.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Vystačí na: asi 16 porcí 

Doba přípravy: asi 80 minut 

Doba pečení: asi 20 + 20 minut


PŘÍSADY: 


Na ovocnou náplň: 

• brusinkový kompot (hmotnost po odkapání asi 120 g) 

• mangový kompot (hmotnost po odkapání asi 230 g) 

• 2 bal. Dort. želé červeného Dr.Oetker 

• 3 zarovnané PL cukru 

• 250 ml vody Na krém: 

• 2 plátky Želatiny v plátcích Dr.Oetker 

• 1 PL vody 

• 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker 

• 400 ml mléka 

• 2 zarovnané PL cukru 

• 250 ml smetany ke šlehání 

• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker 


Na křehké těsto: 

• 250 g hladké mouky 

• 75 g cukru 

• 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker 

• 200 g změklého másla nebo margarínu 


Na odpalované těsto: 

• 125 ml vody 

• 75 g másla nebo margarínu 

• 75 g hladké mouky 

• špetka soli, 2 vejce 


Na ozdobení: 

• 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker 

• 1 zarovnaná PL moučkového cukru 


Ještě potřebujeme: 

• dortovou formu (Ø 26 cm) 

• elektrický ruční šlehač 

• plech na pečení (30 × 40 cm) 

• cukrářský sáček s hladkou trubičkou 


PŘÍPRAVA: 


1. Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout. 


2. Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout. 


3. Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. 


Elektrická trouba: 200 °C 

Horkovzdušná trouba: 180 °C 

Plynová trouba: stupeň 4 

Doba pečení: asi 20 minut 


4. Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos. 


5. Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!) 


6. Větrníčky necháme vychladnout. 


7. Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale. 


Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.


Zdroj: Dr.Oetker

DISKUZE K ČLÁNKU

4

hm, vypadá pěkně, ale nechtělo by se mi s takto časové náročným receptem dělat :o)

ODPOVĚDĚT

4

vypadá to vážně skvěle, ale to aby mi to někdo nachystal, na mě je to složité

ODPOVĚDĚT

3

tenhle recept je na mě moc kombinovaný, dostala bych se k větrníčkům, naplnila a snědly by se .... k dortu bych se asi nedostala, složitý a náročný na čas

ODPOVĚDĚT

5

taky bych asi skončila u těch větrníků ... složitý recept

ODPOVĚDĚT

3

asi bych taky ty větrníky pojídala

ODPOVĚDĚT

1

ten nedám, ale vypadá úúúžasně :-)

ODPOVĚDĚT

1

zbytečně pracný dezert - ikdyž výsledek bude určitě stát za to. ale zkoušet nebudu

ODPOVĚDĚT

1

vypadá moc dobře,ale je náročný to není pro mě

ODPOVĚDĚT

6

Tak tohle bych nezvládla, ještě jsem se ani nepokusila o odpalované těsto, ale vypadá to moc lákavě.

ODPOVĚDĚT

3

Já miluji kupované větrníky...do dortu se pouštět nebudu...

ODPOVĚDĚT

6

Ráda dělám odpalované věnečky, ale tohle je moc zdlouhavé.

ODPOVĚDĚT

6

také se připojuji ke čtenářkám,moc pracný a poměrně drahý

ODPOVĚDĚT

3

vypadá luxusně ale bude dost pracný

ODPOVĚDĚT

2

Máte pravdu, ale já bych se s tím nepatlala, mám ráda jednoduché recepisy.

ODPOVĚDĚT

4

Taky mám raději jednoduché recepty.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (15 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

ilustrační obrázek

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

ilustrační obrázek

Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Žádný apríl, nové TopRecepty.cz s řadou vychytávek spatřily dnes světlo světa. Pojďme si ukázat, jak...

ilustrační obrázek

Tak vařím já

Hledáte tipy na chutné, rychlé a kaloricky vyvážené recepty? Pak sáhněte po nové kuchařce, kterou...

ilustrační obrázek

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

ilustrační obrázek

Soutěžte se svým náročným receptem a vyhrajte kulinářský kurz s renomovaným šéfkuchařem

Vaříte rádi? Máte nějaký recept na přípravu opravdu složitého pokrmu?

INZERCE

ŽHAVÉ DRBY

TRVALÉ ODSTRANĚNÍ CHLOUPKŮ

Dobré odpoledne. Nemáte nekdo zkusenost s trvalým ...

SVĚTLO V LOŽNICI

Zdravím Vás, poradili by jste mi kde sehnat nějaká pěkná ...

MOBILNÍ TELEFON HONOR

Ahoj, máte někdo tuto značku mobilního telefonu, prosím? ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz