Větrníkový dort

Dobrých receptů není nikdy dost. Dnes přinášíme jeden mimořádně povznášející.

ilustrační obrázek
Zobrazit fotografii v galerii

Vystačí na: asi 16 porcí 

Doba přípravy: asi 80 minut 

Doba pečení: asi 20 + 20 minut


PŘÍSADY: 


Na ovocnou náplň: 

• brusinkový kompot (hmotnost po odkapání asi 120 g) 

• mangový kompot (hmotnost po odkapání asi 230 g) 

• 2 bal. Dort. želé červeného Dr.Oetker 

• 3 zarovnané PL cukru 

• 250 ml vody Na krém: 

• 2 plátky Želatiny v plátcích Dr.Oetker 

• 1 PL vody 

• 1 balíček Zlatého klasu Dr.Oetker 

• 400 ml mléka 

• 2 zarovnané PL cukru 

• 250 ml smetany ke šlehání 

• 1 balíček Smeta-fixu Dr.Oetker 


Na křehké těsto: 

• 250 g hladké mouky 

• 75 g cukru 

• 1 bal. Vanilínového cukru Dr.Oetker 

• 200 g změklého másla nebo margarínu 


Na odpalované těsto: 

• 125 ml vody 

• 75 g másla nebo margarínu 

• 75 g hladké mouky 

• špetka soli, 2 vejce 


Na ozdobení: 

• 1 balíček Polevy tmavé Dr.Oetker 

• 1 zarovnaná PL moučkového cukru 


Ještě potřebujeme: 

• dortovou formu (Ø 26 cm) 

• elektrický ruční šlehač 

• plech na pečení (30 × 40 cm) 

• cukrářský sáček s hladkou trubičkou 


PŘÍPRAVA: 


1. Na přípravu náplně necháme ovoce na sítku odkapat. Želé připravíme s cukrem podle návodu na obale, ale jen s 250 ml vody. Ovoce vmícháme do želé a necháme vychladnout. 


2. Na přípravu krému necháme želatinu nabobtnat s vodou podle návodu na obale. Zlatý klas uvaříme s mlékem a cukrem podle návodu na obale. Vymačkané plátky želatiny rozpustíme v horkém Zlatém klasu a za občasného míchání necháme vychladnout. 


3. Na přípravu křehkého těsta v míse smícháme mouku s cukrem a vanilínovým cukrem. Přidáme máslo nebo margarín a ručně vypracujeme dohladka. Na dno vymazané formy naneseme 2/3 těsta. Ze zbylého těsta vytvarujeme okraj vysoký asi 2 cm. Na několika místech pomocí vidličky propíchneme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme. 


Elektrická trouba: 200 °C 

Horkovzdušná trouba: 180 °C 

Plynová trouba: stupeň 4 

Doba pečení: asi 20 minut 


4. Korpus necháme vychladnout. Poté ho uvolníme z formy a položíme na podnos. 


5. Na přípravu odpalovaného těsta v kastrůlku svaříme vodu s máslem nebo margarínem. Přidáme mouku se solí a vařečkou vymícháme dohladka tak, aby se nelepilo na okraj kastrůlku. Těsto vložíme do mísy. Přidáme vejce a elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni vyšleháme dohladka. Na vymazaný plech pomocí dvou kávových lžiček vytvoříme asi 25 hromádek o velikosti vlašského ořechu. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme při stejné teplotě jako v bodě 3. Doba pečení: asi 20 minut (prvních 15 minut troubu neotvíráme!) 


6. Větrníčky necháme vychladnout. 


7. Smetanu se Smeta-fixem vyšleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha. Vychladlý Zlatý klas vyšleháme na středním stupni a zlehka vmícháme šlehačku. Krém naneseme do cukrářského sáčku a pomocí trubičky vytvoříme do dna větrníků otvor a naplníme je krémem. Ovocnou náplň naneseme na korpus a potřeme zbytkem krému. Na povrch naneseme naplněné větrníčky a dozdobíme polevou rozpuštěnou podle návodu na obale. 


Dort uložíme asi na 2 hodiny do chladničky a před podáváním pocukrujeme.


Zdroj: Dr.Oetker

DISKUZE K ČLÁNKU

4

hm, vypadá pěkně, ale nechtělo by se mi s takto časové náročným receptem dělat :o)

ODPOVĚDĚT

4

vypadá to vážně skvěle, ale to aby mi to někdo nachystal, na mě je to složité

ODPOVĚDĚT

3

tenhle recept je na mě moc kombinovaný, dostala bych se k větrníčkům, naplnila a snědly by se .... k dortu bych se asi nedostala, složitý a náročný na čas

ODPOVĚDĚT

5

taky bych asi skončila u těch větrníků ... složitý recept

ODPOVĚDĚT

3

asi bych taky ty větrníky pojídala

ODPOVĚDĚT

1

ten nedám, ale vypadá úúúžasně :-)

ODPOVĚDĚT

1

zbytečně pracný dezert - ikdyž výsledek bude určitě stát za to. ale zkoušet nebudu

ODPOVĚDĚT

1

vypadá moc dobře,ale je náročný to není pro mě

ODPOVĚDĚT

6

Tak tohle bych nezvládla, ještě jsem se ani nepokusila o odpalované těsto, ale vypadá to moc lákavě.

ODPOVĚDĚT

4

Já miluji kupované větrníky...do dortu se pouštět nebudu...

ODPOVĚDĚT

6

Ráda dělám odpalované věnečky, ale tohle je moc zdlouhavé.

ODPOVĚDĚT

6

také se připojuji ke čtenářkám,moc pracný a poměrně drahý

ODPOVĚDĚT

3

vypadá luxusně ale bude dost pracný

ODPOVĚDĚT

2

Máte pravdu, ale já bych se s tím nepatlala, mám ráda jednoduché recepisy.

ODPOVĚDĚT

4

Taky mám raději jednoduché recepty.

ODPOVĚDĚT
VLOŽIT PŘÍSPĚVEK
VSTOUPIT DO DISKUSE (15 PŘÍSPĚVKŮ)

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

ilustrační obrázek

Fastfoody, třeste se! Češi už zase vaří. A zdravěji než kdy dřív!

Češi vždy milovali dobré jídlo. Skvěle vařili, tvořili vlastní recepty a po celém světě prosluli...

ilustrační obrázek

Kniha receptů Advent a Vánoce

Máte rádi netradiční vánoční recepty?

ilustrační obrázek

Dobrá zpráva pro všechny kuchaře. TopRecepty.cz spouští nový design!

Žádný apríl, nové TopRecepty.cz s řadou vychytávek spatřily dnes světlo světa. Pojďme si ukázat, jak...

ilustrační obrázek

Tak vařím já

Hledáte tipy na chutné, rychlé a kaloricky vyvážené recepty? Pak sáhněte po nové kuchařce, kterou...

ilustrační obrázek

Pečeme s láskou 8

Pečete rádi? Nenechte si ujít v pořadí již osmý titul z úspěšné řady kuchařek Dr.Oetkera...

ilustrační obrázek

Soutěžte se svým náročným receptem a vyhrajte kulinářský kurz s renomovaným šéfkuchařem

Vaříte rádi? Máte nějaký recept na přípravu opravdu složitého pokrmu?

NAČÍST DALŠÍ

INZERCE

inzerce

ŽHAVÉ DRBY

GRANDOPTICAL ZKUŠENOSTI

Dobrý den, měla bych tady na vás dotaz. Kupoval jsme si někdo ...

PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU

Ahoj ráda bych si pročistila organismus,ale nevím co si mám ...

HUBNUTÍ

Jak se vám holky podařilo zhubnout? Prosím o vaše ...

DRBÁRNA

HORKÉ RADY

Bolest hlavy - migrény

Dobrý den, již pár let beru triptany na prevenci a ...

Domek

Dobrý den. Syn koupil hrubou stavbu a ma tam nějake ...

Bezbolestné trhání zubů

Dobrý den pane doktore, potřeboval bych spravit horní ...

PORADNA

© 2016, MeziŽenami.cz