Máte rádi makový závin? Zkuste ho s višněmi.
Přísady:
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného Droždí Dr.Oetker
- špetka soli
- 80 g cukru
- 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
- 2 vejce
- ½ KL Citrónového aroma Dr.Oetker
- 100 ml vlažného mléka
- 150 g zakysané smetany
Na náplň:
- višňový kompot (hmotnost po okapání 360 g)
- 500 g hotové makové náplně
Na drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 40 g cukru
- ½ KL Vanilkového aroma Dr.Oetker
- 60 g změklého másla
Na potření:
- 1 vejce
- 3 PL mléka
Ještě potřebujeme:
- plech na pečení
- papír na pečení
- štětec nebo mašlovačku
Příprava:
- Na přípravu těsta smícháme v míse mouku, droždí a sůl. Přidáme cukr, vanilínový cukr, vejce, aroma, mléko a zakysanou smetanu a vše ručně vypracujeme dohladka. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 60 minut kynout při pokojové teplotě.
- Na přípravu náplně necháme višně odkapat na sítku. Těsto vyválíme na lehce pomoučené pracovní ploše do čtverce (40 x 40 cm). Makovou náplň připravíme podle návodu na obale. Makovou náplň rozetřeme nožem nebo stěrkou tak, abychom nechali asi 2 cm od okraje volné. Na náplň naskládáme višně.
- Pravý a levý volný okraj potřeme vejcem rozšlehaným v mléce a přehneme přes náplň a přitlačíme. Spodní a horní okraje zavineme směrem ke středu tak, aby se obě zavinuté části vzájemně dotýkaly. Závin položíme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě asi 15 minut kynout.
- Na přípravu drobenky smícháme v míse mouku a cukr. Přidáme aroma, máslo a ručně vypracujeme hrubou drobenku. Závin potřeme pomocí štětce nebo mašlovačky vejcem rozšlehaným v mléce a posypeme drobenkou. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180°C
Horkovzdušná trouba: 160°C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 55 minut
5. Závin necháme vychladnout na plechu
Foto: Dr. Oetker