Gastro

Jak vybrat správnou čokoládu na vaření: všímejte si podílu kakaa i cukru

Sbírání kytiček

Čokoláda není jen oblíbený pamlsek, některé jsou přímo určené na vaření. Pokud se pomalu chystáte na vánoční pečení, poradíme vám, co byste měli vědět předem.

Vždycky se vám vyplatí číst etikety. V první řadě je důležité, aby skutečně šlo o čokoládu, dále si všímejte podílu kakaa, kakaového másla a také cukru.

Co platí obecně

Čokoládou na vaření se rozumí hořká čokoláda. Jiná čokoláda na vaření bývá na obalu specifikována slovy mléčná, nebo bílá. První podmínkou pro úspěšný nákup čokolády na vaření je vyhnout se produktům, které čokoládu jen připomínají. Pokud obal nenese v názvu slovo „čokoláda“, pak jde jen o její náhražku.

Kolik obsahuje kakaové sušiny

Obecně platí: čím více kakaa neboli kakaové sušiny konkrétní čokoláda na vaření nabídne, tím bude kvalitnější. Minimálně musí obsahovat 35 procent kakaové sušiny (údaj o obsahu kakaové sušiny je povinný). Samozřejmě záleží i na vaší chuti; někdo má raději čokoládu na vaření s ještě vyšším podílem kakaa a je ochoten si za ni připlatit.

A co kakaové máslo

Kakaové máslo je vlastně tuk vylisovaný z rozdrcených a pražených kakaových bobů. U kvalitnějších čokolád na vaření se už nedoplňuje dalšími tuky. V hořkých čokoládách má být obsaženo minimálně 18 procent této složky. Na přítomnost přidaných rostlinných tuků v čokoládě musíte být upozornění na obalu čokolády.

Sladká vítězí

Cukr může v čokoládě tvořit zhruba čtvrtinu nebo také více než polovinu hmotnosti výrobku, v závislosti na obsahu kakaa. Poměrně rychle se zorientujete – čím méně kakaa, tím více cukru. Avšak pozor: když na pultech obchodů najdete výrobek s velice nízkým podílem cukru, patrně to znamená, že obsahuje umělé sladidlo.

Jak si stojí emulgátory

Drtivá většina čokolád na vaření se neobejde bez emulgátorů; to je realita. Jako emulgátor se nejčastěji používá sójový lecitin, jímž se čokoláda stabilizuje a vylepšuje se její textura. Někdy se však k čistě přírodnímu lecitinu přidává i syntetický emulgátor.

Pokud si chcete doma upéct něco dobrého a potřebujete k tomu čokoládu na vaření, je třeba pečlivě studovat mnohdy velice drobná písmenka na obalu.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.generalmillsindiabfs.in/blogs/how-to-choose-right-chocolate-for-baking/, www.kitchenstories.com/en/stories/the-dark-magic-of-cooking-with-chocolate
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků