Domácnost

Zásoby na zimu: jak na zavařování a zmrazování

Sbírání kytiček

Vlastníte zahrádku a ta vám letos nadělila bohatou úrodu? Neleňte a zavařujte, nebo ještě lépe zmrazujte. Ušetříte pár peněz a v nenadálých situacích budete mít zásoby pro všechny případy.

I kdybyste možná chtěli, všechny dobroty se vám najednou sníst nepodaří, a tak je dobré uchovat si stálou zásobu vitaminů na zimu. Máte hned několik možností. Buď po vzoru našich babiček budete zavařovat a díky tepelnému zpracování přece jen přijdete o trochu cenných vitaminů, nebo zkusíte zmrazování. Výběr záleží jen na vás.

Pár zajímavostí o ZAVAŘOVÁNÍ

Jde o jeden ze způsobů tepelné konzervace. Pokrm ve sklenici uzavřené víčkem se ohřívá na teplotu kolem 80 °C nebo vyšší. Sklenice se ohřívají ve vodě nebo páře, čímž dojde k uvaření pokrmu. Díky smršťování teplého a studeného vzduchu je víčko přitlačeno atmosférickým tlakem ke sklenici, a tím je pokrm chráněn před mikroorganismy. Pokud je postup proveden správně, zavařené potraviny se nezkazí. Poprvé zavařování vyzkoušel francouzský kuchař Apert v roce 1804. Naše babičky zavařovaly většinou vše, co se na zahrádce urodilo, a tak byly v zimě sklepy a spíže plné jablkových, hruškových, višňových a jiných kompotů, sterilované řepy, zelí či okurek. Dnes už se zavařuje spíše pro radost a hlavně s nápady. A tak můžete narazit třeba i na feferonky naplněné rozinkami, mrkvovou marmeládu, čatní z pomerančů a zázvoru.

Jak na to

Pokud se do zavařování pustíte, měli byste dodržet několik důležitých zásad. Sklenice a víčka, které na zavařování použijete, důkladně umyjte, aby se vám díky nepatrné nečistotě zavařované potraviny nezkazily. Zda se vám zavařování podařilo, poznáte podle toho, když zavařenou sklenici otočíte dnem vzhůru. Zjistíte, zda víčko těsní. Na poklep by mělo vydávat dutý vzduch. A ještě jedna zajímavost – pokud budete zavařovat maso, nezkoušejte to s cibulí. Zavařená cibule totiž kvasí. Jestliže chcete zavařovat dietně, místo cukru použijte dia sladidlo. 

 Pár zajímavostí o ZMRAZOVÁNÍ

Jde o způsob konzervace potravin jejich zchlazením či zmrazením. Díky zmrazování se prodlužuje trvanlivost potravin a také se tímto způsobem v ovoci a zelenině uchovávají mnohem více vitaminy. Ztráta vitaminu C u zmrazených potravin je asi 25 %. Všechny potraviny před zmrazováním opláchněte a nechte okapat. Drobné ovoce je nejlepší zmrazit rozložené na tácu. Jakmile ztuhne, můžete ho přendat v požadovaném množství do menších a skladných balíčků. Větší ovoce, zvláště to s peckami, je dobré rozpůlit a zbavit pecek. Kyselejší druhy ovoce se doporučuje před zmrazením posypat cukrem. U zeleniny je postup zmrazování podobný jako u ovoce, jen se díky tužší konzistenci doporučuje zeleninu před zmrazením blanšírovat.

Houby a to ostatní

Houby se doporučují dokonce podusit, ale nic nezkazíte ani tím, když je zamrazíte nakrájené na kousky čerstvé. Pokud chcete uchovat barvu, ponořte zeleninu či ovoce před zmrazením na chvíli do citronové šťávy. Zmrazit jde i chleba, dort, bábovka či koláč. Vždy je ale nutné jednotlivé porce oddělit. Zmrazením lze uchovat např. smetanu, čokoládu, ale i strouhanku či žloutky.

Pozor, tohle ne!

Nevhodné ke zmrazení jsou např. hlávkový salát, brambory, celý křen, ředkvičky či cibule, z ovoce se jedná o jablka, hrušky nebo banány. Dále se k mrazení nehodí jogurt, pudink nebo například kefír.

Naše tipy

Chleba – oddělené krajíce chleba uchováte jedině tak, že mezi ně vložíte pečicí nebo pergamenový papír a pak teprve vložíte do mrazáku. Aby kůrka zůstala stále křupavá, nenechávejte chleba v mrazáku déle než 7–10 dnů (potom se kůrka začíná oloupávat).

Strouhanka – čerstvou strouhanku vložte do sáčku a v mrazáku skladujte maximálně 6 měsíců.

Dorty – chcete-li zmrazit dort, rozkrájejte ho – mezi jednotlivé kusy vložte pergamenový papír. Opět je přiložte k sobě a pak vložte do sáčku a mrazáku.

 

Jak dlouho blanšírovat zeleninu:

Chřest 2–4 minuty
Lilek 4 minuty
Zelí 1,5 minuty
Mrkev 3–5 minut
Květák 3 minuty
Celer 3 minuty
Paprika 3 minuty
Cuketa 1 minutu
Zelené fazolky 2–3 minuty
Tykev 3 minuty
Petržel 2 minuty
Špenát 2 minuty
Hrášek 1–2 minuty
Kukuřice 4–8 minut

Po blanšírování je nutné nechat zeleninu vychladnout a důkladně okapat.

Připravila: Eva Čopíková

Zdroj informací: www.truevalue.com/diy-projects/post/patio-and-garden/how-to-can-fruits-and-vegetables, www.allrecipes.com/article/how-to-freeze-fruits-and-vegetables/
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků