Kultura

Petr Rychlý vás zve do divadla

Sbírání kytiček

Zítra uvede Divadlo na Vinohradech premiéru tragikomedie Nesnesitelné svatby. Víme, proč byste si právě tuhle hru neměli nechat ujít!

Autor: Hanoch Levin

Překlad: Jaroslav Achab Haidler

Režie: Juraj Deák

Scéna: David Bazika

Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková

Hudba: Jiří Lukeš, Hanuš Axman

Hrají: Jan Šťastný, Lilian Malkina, Andrea Elsnerová, Pavel Batěk, Martin Zahálka, Lucie Juřičková, Petr Rychlý a další.

Nejprve dovolte malé představení – Hanoch Levin (1943 – 1999) patří k nejvýznamnějším izraelským dramatikům 20. století a právě hra Nesnesitelné svatby k jeho nejhranějším textům.

„V Nesnesitelných svatbách potkáváme podobné postavy, o jakých psali oblíbení čeští spisovatelé Karel Poláček nebo Bohumil Hrabal. Jsou to běžní lidé, mají své radosti i starosti, lásky, naděje, přání a životní sny. Touží po naplněných vztazích, šťastném osudu, úspěchu a uznání,“ říká Zuzana Paulusová z DnV.

Co myslíte, podaří se to alespoň některé z postav? Kdo ví, možná to bude i Bertoldo, jehož ztvráňuje Petr Rychlý, s nímž vám přinášíme bleskový rozhovor.

Jaká je vaše role?

Bertoldo je temperamentní vášnivý muž, který miluje ženy a nesnáší, když je odmítnut. A pokud se stane, že odmítnut je, pak dokáže ztropit pořádnou scénu jako pravý Ital. Myslím, že muži tomu rozumějí…

Většinu vět budete říkat v italštině.

Italštinu ve skutečnosti neovládám, znám jen základní výrazy, a tak jsem se roli učil poctivě slovo od slova. Výhodou je, že mám Itálii rád. Když byla moje žena profesionální tenistkou, v Itálii se jí nejvíce dařilo, jezdila tam na turnaje. Rádi trávíme v Itálii dovolenou, naším oblíbeným místem je Sardínie.

Radil jste se při studování role i s nějakým rodilým mluvčím, aby vaše italština byla dokonalá?

Moje žena má kamarádku, která už léta žije v Římě a díky tomu má samozřejmě italštinu výborně naposlouchanou, a s ní jsem svou italštinu konzultoval.

Proč by se měli diváci přijít podívat právě na tohle představení?

Ta hra není podbízivá – to se mi na ní líbí. Je to hořká komedie, která nabízí jemný humor, ale i nostalgii. Navíc v ní autor vystihl náš život takový, jaký skutečně je a myslím, že každý divák se v některé postavě může poznat a každou chvíli si někdo v publiku řekne: Ale tohle já přece znám… Já jsem tam pro sebe objevil téma, které jistě také prožívá mnoho lidí, takovéto – Až tohle dokončím, pak už to bude dobrý, bude to lepší, až… Ale to je nesmysl, člověk by měl žít právě teď a nic neodkládat. Takže milí diváci a čtenáři, žijte právě teď a přijďte se na nás podívat!

Připravila: Marcela
Foto: Viktor Kronbauer pro DnV
24. 10. 2013

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků