Kultura

Pozvánka do divadla: Rod Glembayů

Sbírání kytiček

Příznivci vinohradského divadla a milovníci kvalitních her – pozor! Už v tento pátek se můžete těšit na premiéru rodinného dramatu Rod Glembayů, v hlavních rolích s Dagmar Havlovou, Tomášem Töpferem a Ondřejem Brouskem.

Přestože se děj hry odehrává před sto lety, bude vám blízký. Dodejme – bohužel, protože pokřivená morálka, nevěra, korupce či kupování titulů jsou každému známé i dnes. A zdá se, že tyto a další nešvary nejen z naší společnosti jen tak nevymizí.

 

Co změní jedna noc?

Bankéř Ignác pořádá velkou slavnost, rodinný podnik má výročí. Kromě členů své rozvětvené rodiny sezve také místní honoraci, takzvaně nejlepší společnost předválečného Záhřebu. Ale ani ona, ba ani žena bankéře, půvabná baronka Castelliová-Glembayová v podání Dagmar Havlové, nedokážou zastavit napětí, které v této rodině, právě v tuto noc, s největší pravděpodobností exploduje. Jaké asi bude ráno?

 

Seznamte se

  • Autorem hry Rod Glembayů je známý chorvatský dramatik Miroslav Krleža, který patří mezi největší evropské autory minulého století.
  • Jak se hezky česky říká, režie se ujal Martin Huba, který si ve stejné hře, jen téměř před třiceti lety a na jiných divadelních prknech, také zahrál.
  • Kromě Tomáše Töpfera, Dagmar Havlové a Ondřeje Brouska uvidíte například Petra Kostku, Zuzanu Vejvodovou, Michala Novotného, Ondřeje Rychlého a další.

 

Pokud se nechcete v divadle jen bavit, ale také se zamyslet, pak vás „na Vinohradech“ rádi uvidí. A protože do divadla se většinou chystáme s předstihem, dodejme, že další reprízy proběhnou 16. a 25. 9., více informací najdete na webovkách divadla.

Připravila: Marcela
Foto: Viktor Kronbauer pro Divadlo na Vinohradech
9. 9. 2014

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků