Gastro

Šťavnatý pomerančový koláč

Sbírání kytiček

Je čas pomerančů a některé řetězce je mívají v akci. Pojďte s námi vyzkoušet netradiční šťavnatý pomerančový koláč.

Ingredience

Na těsto: 

3 pomeranče
6 vajec
250 g hnědého cukru
1/2 KL mletého zázvoru
1/2 KL mletého muškátového květu
200 g hladké mouky
1/2 balíčku Kypřicího prášku do pečiva
200 g mletých mandlí

Na polevu:

4 PL vody
45 g cukru
100 g hořké čokolády

Na ozdobení:

nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče

Ještě k tomu: 

dortovou formu (Ř 26 cm)

elektrický ruční šlehač ponorný mixér

Příprava

1. Na přípravu těsta omyjeme pomeranče a vložíme je do většího hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Hrnec přikryjeme pokličkou a vaříme asi 60 minut, dokud nezměknou. Pomeranče vyjmeme a necháme je vychladnout.

2. Pomeranče nakrájíme na čtvrtky, odstraníme semínka a ponorným mixérem rozmixujeme na pyré. V míse vyšleháme vejce s cukrem, zázvorem a muškátovým květem elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni do pěny.

Zašleháme pyré a mouku smíchanou s kypřicím práškem dohladka, přidáme mandle a zašleháme. Těsto naneseme do vymazané a papírem na pečení vyložené formy a uhladíme. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.

Elektrická trouba: 180 °C 

Horkovzdušná trouba: 160 °C 

Plynová trouba: stupeň 3 

Doba pečení: asi 50 minut 

3. Koláč necháme ve formě vychladnout. 

4. Na přípravu polevy v kastrůlku svaříme vodu s cukrem. Přidáme nalámanou čokoládu a mícháme, dokud není lesklá. Polevu naneseme na povrch koláče tak, aby stékala po okraji. Ozdobíme kůrou a necháme zatuhnout. 

Připravila: Katka Soušková

Zdroj informací: Dr. Oetker
Zdroj fotografií: Dr. Oetker
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků