Tradiční mazanec nebo beránek, kopřivová polévka a jako hlavní chod „hlavička“ neboli nádivka s uzeným masem – kdo by neznal tradiční velikonoční recepty. Připravte na Velikonoce něco speciálního.
Jmenovky na stůl
Počet kusů: 2 plechy
Doba přípravy: asi 20 minut
Doba pečení: asi 10 minut
Na těsto
• 250 g hladké mouky
• špetka soli
• 100 g moučkového cukru
• 1 balíček Vanilkového cukru Dr.Oetker
• 1 vejce
• 150 g změklého másla nebo margarínu
Na ozdobení
• 1 balení Tubiček na zdobení Dr.Oetker
• 1 balíček Polevy světlé Dr.Oetker
Ještě potřebujeme
• váleček
• formičky na vykrajování (různé tvary)
• papír na pečení
Příprava
1. Na přípravu těsta smícháme na vále mouku, sůl, cukr, vanilkový cukr, vejce, máslo nebo margarín a ručně vypracujeme hladké těsto.
2. Z těsta vyválíme na lehce pomoučené pracovní desce plát o tloušťce 3 mm. Vykrájíme formičkami různé tvary a naskládáme na plech vyložený papírem na pečení. Vložíme do předehřáté trouby a pečeme.
Elektrická trouba: 180 °C
Horkovzdušná trouba: 160 °C
Plynová trouba: stupeň 3
Doba pečení: asi 15 minut
3. Na ozdobení rozehřejeme světlou polevu podle návodu na obale a vychladlé sušenky polijeme. Polevu necháme ztuhnout a tubičkami na sušenky napíšeme jména nebo ozdobíme dle vlastní fantazie.
Připravila: Věra Hájková