Gastro

Hledáte tipy na super restaurace? My jsme je našli!

Sbírání kytiček

Víte, že každoročně se vyhlašují výsledky mezinárodních The World 50 restaurants, s nimiž v ČR souvisí sice menší, zato náš výběr? Prozradíme vám letošní výsledky!

Hodnocení profesionálních recenzentů, kteří se do soutěžících podniků opakovaně vraceli, aby si důsledně prověřili jejich kvality, probíhalo v následujících šesti kategoriích.

Absolutně nejlepší

I letos, stejně jako vloni, nejvíce zabodovala restaurace Le terroir, v níž velí šéfkuchař Jan Punčochář. Zlákají vás tu mnoha dobrotami, mezi něž patří například černý kohout s třešněmi a liškami, telecí lýtko s artyčoky nebo delikátní žabí stehýnka s bílým chřestem.

Fine Diving

V této kategorie rovněž získal prvenství podnik Le terroir a hned za ním se umístila restaurace hotelu Alcron, následovaná bronzovou restaurací Elegantes.

Evropská kuchyně

Zlato patří restauraci La Finestra In Cucina, pod vedením Riccarda Lucque. Co byste si právě tady mohli objednat? Nám se doslova sbíhají sliny nad grilovaným hovězím pupkem s bramborovo-chřestovým krémem, ovšem třeba zrovna vy dáte přednost hovězímu tataráku s bramborovým chipsy nebo pošírované tresce s raviolou plněnou krevetami.
Na druhé příčce se pak v této kategorii umístila Pasta Fresca, na třetí Divinis.

Světová kuchyně

Bez zbytečných okolků prozraďme, že jedničkou této kategorie se stal šéfkuchař Paul Day a jeho podnik Sansho, dvojkou Restaurante Brasileiro U Radnice a trojkou SaSaZu.
Pokud podnik Sansho ještě neznáte, překvapí vás, že tady nemají tradiční jídelní lístek, vaří se podle sezony a surovin. A možná vás zaujme i spolupráce s našimi farmáři. Než si rozmyslíte, co byste tu mohli ochutnat, nabízíme jeden tip – bůček z přeštického pašíka ve spojení s vodním melounem.

Česká kuchyně

A nyní nalaďte své chuťové pohárky na ryze domácí zeměpisnou šířku a délku. V kategorii Česká kuchyně vyhrála restaurace Hotelu Diana, druhé místo získala restaurace Na Pekárně a třetí Café Imperiál a Zdeněk Pohlreich. Z Imperiálu můžeme doporučit například jehněčí kolínko na majoránce se smetanovým špenátem; ochutnali jsme a bylo výborné.

Něco na žízeň

Kromě restaurací se hodnotily také bary (1. místo: Hemingway Bar, 2. místo: Tretter’s, 3. místo: Black Angel’s Bar) a pivnice (1. místo: Plzeňská restaurace u Bansethů, 2. místo: U zlatého tygra, 3. místo: Lokál U Zavadilů).

A protože patrony soutěže The World 50 Restaruants jsou italské minerální vody S.Pellegrino a Acqua Panna, ověřte si sami, zda si tyto kvalitní minerálky můžete koupit ve zmiňovaných podnicích. Tak na zdraví a ať vám všude chutná!

Připravila: Marcela
Foto: archiv Le terroir
23. 7. 2013

 

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků