Sport

Bolí vás z běhu klouby: zkuste chirunning

Sbírání kytiček

Přestože běh patří k přirozeným formám pohybu, které pomáhají zlepšit fyzickou kondici, ne každému sedne. Co ale běhat trochu jinak?

Běhání je v České republice stále větším fenoménem, ale zdá se, že dnes už nestačí jen tak vyrazit do lesa. Stále vznikají nové techniky a inovace, jako například chirunning.

Chirunning se představuje

Jde o kombinaci běhání a cvičení taiči. Běh snad popisovat netřeba a taiči? Toto původně bojové umění taiči vychází z taoistické filozofie a zaměřuje se právě na tělo i mysli, proto k němu odjakživa patří přemýšlení o obou těchto prvcích a nastavení jejich rovnováhy.

Výhoda chirunningu spočívá v tom, že nezatěžuje svaly ani klouby. Pomocí správného nastavení pohybového aparátu a energie chi se vaše fyzická zdatnost znovu obnoví. Chirunningu se můžou věnovat i lidé, kteří měli při běhu problémy. A třeba právě kvůli bolestem přestali sportovat.

Odkud přiběhl

Novou techniku vymyslel v roce 1999 americký ultramaratonec Danny Dreyer, který jako běžec na dlouhé tratě zažil, jak při nich klouby a svaly trpí. Díky tomu, že praktikoval i taiči, napadlo ho propojit obě disciplíny. A tak vznikl chirunning. Zanedlouho si tento běžecký styl našel své obdivovatele po celém světě a časem dorazil i k nám.

Zdravá volba

Chirunning je řešením pro všechny, kteří se po normálním běhu cítí unavení, rádi by vylepšili ekonomiku běhu nebo si zvýšili své limity, co se týká délky běhu, ale jejich současná kondice jim to nedovolí. Pokud nevydáváte nadbytečnou energii na neefektivní práci svalů, zůstává vaše energie zachovaná. Odměna se dostaví na konci běhu – místo toho, abyste se půl hodiny vydýchávali, máte sílu lámat skály.

Běh v rovnováze

Základem při chirunningu je běhat snadně, mít správné držení těla a být uvolněný. Rychlost není zásadní. Navíc i málo trénovaného či teprve začínajícího amatérského sportovce potěší, že tato běžecká technika minimalizuje možnost zranění.

Rozdíl oproti klasickému běhu je v držení těla, uvolněnosti a náklonu. Základem je udržet v rovině osu „dopadová noha – kyčle – ramena“. Tím mimo jiné docílíte dopadu na celou plochu chodidla a ne na patu, případně špičku. Rychlost běhu pak regulujete náklonem celého těla. Větší náklon rovná se rychlejší běh, respektive vyšší frekvence kroků, nikoliv delší kroky.

Jak začít

Vše je jenom o technice. Začněte pomalým až velmi pomalým během. Díky tomu se naučíte techniku a zautomatizujete si ji. Nejlepší však je přihlásit se na některý kurz, abyste se chirunning naučili správně, a pak už je to jen na vás.

Připravila: Věra Hájková

Zdroj informací: www.runandbecome.com/running-training-advice/what-is-chi-running
Zdroj fotografií: Pixabay
Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků