Sport

FitMAMi: sportování i s dětmi v kočárku

Sbírání kytiček

Máte pocit, že sportující maminka rovná se problém, kdo zajistí hlídání potomka? Ale to už dávno neplatí. Cvičit přece můžete venku a klidně i s kočárkem.

Možná už jste někdy v parku potkali skupinu maminek, které se drží kočárku a přitom protahují problematické tělesné partie. Dokonce by se dalo říci, že dnes je tohle cvičení velká móda. A přitom vzniklo tak jednoduše – díky potřebě maminek něco se sebou dělat a nenechat se omezovat tím, že mají malé dítě a babička „není po ruce“. 

 

Kdy začít

Je to na vás, byť obecně se doporučuje, aby miminko bylo staré minimálně 6 týdnů. „V průměru maminky začínají cvičit 3 až 6 měsíců po porodu,“ vysvětluje Pavla Maříková, maminka dvou dětí, cvičitelka a autorka programů fitMAMI. Při sportu se však zabaví i ratolesti v předškolním věku, které maminku doprovázejí na odrážedle nebo dětském kole a přitom se učí třeba říkanky. Všechno se dá spojit, stačí jen vědět jak. Aby si na své přišly maminky i jejich děti (vhodně zvolená pohybová aktivita dbá na správnou manipulaci a psychomotorický vývoj dětí). 


Vlastní zkušenost 

Každému se nechce cvičit o samotě, a druhá věc je – umět se hýbat správně tak, aby to tělu prospělo, nikoliv ublížilo. Pavla vypráví, že když se jí narodila dcera Lilly (dnes už má 9 let), sama viděla, jak je sportování s dětmi omezené. „Neustále jsem musela řešit hlídání, když jsem chtěla jít do fitka, a na bruslích či při běhu s kočárkem mi zase chyběla společnost,“ říká. Proto vymyslela lekce cvičení s kočárkem, které by kombinovaly běh, prvky atletiky a funkčního tréninku, posilování problematických partií i strečink. A to s kočárkem. 


Cvičí se všude 

Cvičení s fitMAMI si může zkusit snad každá maminka, stačí si najít na webu nejbližší skupinu, které vede zkušená cvičitelka. Na výběr je několik různých forem cvičení. Například běhání s kočárkem může z počátku trvat jen několik minut; délka se bude prodlužovat postupně, až začnete získávat kondičku. Při běhu je zásadní držet vzpřímená záda, tedy nepředklánět se. Máte-li druhé dítko zralé na šlapadlo, můžete spolu soupeřit, kdo bude rychlejší. V rámci pilatek budete dělat také podřepy. Klidně si to zkuste předem: chytněte se madla kočárku asi na šíři ramen, zpevněte bříško a partie zadečku a plynule podřepujte, pokud možno patnáctkrát. Samozřejmě: při žádném cvičení nezapomínejte správně dýchat. 


Ale abyste to dělaly opravdu dobře, od toho máte „svou“ lektorku. Potěší také to, že si nebudete připadat izolovaná od ostatních a kdo ví, třeba v skupině maminek najdete novou kamarádku. 


Připravila: mar 

Foto. fitMAMI

Přidat na Seznam.cz

Přidejte si MeziŽenami.cz na hlavní stránku Seznam.cz.

Diskuze: příspěvků